Vágólapra másolva!
Anna Kurnyikova, a világranglistán 50. helyezett szépséges teniszezőnő pontosan egy éve jött össze Enrique Iglesias popsztárral az Escape című szám videoklipjének forgatásán. A románc jól indult, de a csapodár énekes a napokban dobta a szőke teniszdívát, akiről nem mondható, hogy szerencséje lenne az erősebbik nemmel.
Forrás: EPA
Anna figyelme a melltartó-reklámok után ismét a tenisz felé fordul Fotó: EPA

Az 1981. június 7-én, Moszkvában született Kurnyikovát már 11 éves korában, a barcelonai olimpia idején leszerződtette az adidas, s a szupertehetséges teniszezőnek indult orosz lány azóta is a háromcsíkos márka egyik frontembere. Első nekifutásra, 1997-ben az elődöntőig jutott Wimbledonban, akkor úgy tűnt, igen sokra viszi. Sokra is vitte - csak nem a teniszpályán. Ott ugyanis még mindig nem tudott versenyt nyerni, legalábbis egyesben. Egészen pontosan 307 mérkőzést játszott profikarrierje alatt, ebből 186-ot nyert meg, 121-et elveszített.

Ami nem jött be a réven, az bőségesen megtérült a vámon: Kurnyikova a világ egyik legjobban kereső teniszezője, mostanság is évi tízmillió euró körül van a gázsija, de nem a tornadíjakból, hanem a reklámszerződésekből.

A szép szőke lány adottságaira igen hamar felfigyeltek a férfiak. Legelőbb Szergej Fjodorov, az Annánál tucatnyi évvel idősebb jégkorongozó, a Detroit Red Wings háromszoros Stanley-kupagyőztes centere. A világ egyik legjobb hokisa bő fél évig járt honfitársnőjével, akkor egy másik orosz pakkművész, Pavel Bure (akkor Florida Panthers, ma New York Rangers) lecsapta a kezéről, az esetről 1999 szilveszterén a Sports Illustrated is helyszíni riportban tudósított.

A Pavel-Anna affér 2000 áprilisáig tartott, bár az is lehet, hogy csak kisebb megszakításokkal, mert a 2000-es Australian Open idején (januárban) a paparazzók Annát Mark Philippousis ausztrál teniszezővel látták csókolózni egy melbourne-i mélygarázsban.

Ki a legszebb teniszezőnő?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29744Kurnyikovával csalogatnák vissza a turistákat Balira/sport/egyeni/tenisz/20030108kurnyikovaval.htmlCenzúrázatlan Kurnyikova-videó/sport/egyeni/tenisz/20021129cenzurazatlan.htmlKurnyikova betör az illatszerüzletbe/sport/egyeni/tenisz/20020907kurnyikova.htmlNagy Andrea Kurnyiko-vánál is bájosabb/sport/csapat/kosarlabda/20020717nagy.html

Burét melegváltással követte egy másik teniszező szépfiú, az ecuadori Nicolas Lapentti, majd őt a német - Annánál három évvel idősebb - Tommy Haas. Ám a jóképű germán nem húzta sokáig orosz szerelme oldalán, összejött Alessandra Meyer-Wöldennel. Alessandra egyrészt Kurnyikova-klón - kiköpött mása Annának -, másrészt szakmabeli: Boris Becker egykori menedzserének, Axel Meyer-Wöldennek a lánya.

Már 2001-ben járunk, és Oroszországban: Anna itt esik szerelembe Marat Szafinnal. A világranglistát egy rövid ideig vezető orosz teniszező azonban csak futó epizódnak bizonyul Kurnyikova életében, mindenesetre a 2002 februári klipforgatás Iglesiasszal fogékony állapotban találja Annát.

Hónapokon keresztül ők alkotják a társasági élet álompárját, ám Enrique ráun a vitathatatlanul csodaszép, ám a jelek szerint butuska és unalmas Barbie babára. Akinek ezzel talán eljött az utolsó lehetősége, hogy komolyan azzal foglalkozzék végre, amihez - Nick Bollettieri tíz évvel ezelőtt tett megállapítása szerint - úgy ért, mint talán senki a világon: a tenisszel.

Ch. Gáll András