Vágólapra másolva!
Lékó Péter az orosz Barejev elleni győzelemmel, Almási Zoltán a profi világbajnok Kramnyikkal szemben kiharcolt döntetlennel kezdte meg szereplését a 12. Amber-versenyen. Első számú nagymesterünk a "vakon" játszott partiban világossal nyert, Almási rapid játszmában sötéttel kényszerítette feladásra a világbajnokot. Jól kezdett a bolgár Topalov, nem bántotta egymást Anand és Gelfand. Lékó szereplését Shirovval, Almási Barejevvel szemben folytatja.

Az idei esztendő nagy versenyein egyelőre szokatlan módon a rajtnál rendre csődöt mond az internetes élő közvetítés. A Corus 2003 torna, a linaresi szuperverseny után rendezői bakival kezdődött a 12. Amber-verseny is, a dél-franciaországi Roquebrune luxusszállodájából, a Vista Palace-ból csak holnapra ígérik az online közvetítést. A korábbi versenyeken szinte hibátlanul működő Lost Boys társaság hosszú ideig még a legfontosabb információkkal is adós maradt, csak többszöri sürgetésre közölte végre az első eredményeket, majd a rajtjával igen elégedett Lékó Péter segített ki.

A korábbi tornákkal ellentétben meglepetésre a nagymesterek a "vakon" vívott játszmákkal kezdtek. A 12 résztvevőt két csoportra osztották, egyszerre csak három-három pár csatázik. A két magyar nagymester az első napon a később kezdők közé került beosztásra, a vasárnapi második fordulóban az első párokban szerepelnek. Lékó Péter korábbi mumusával, a 2002-es Wijk aan Zee-i győztessel Barejevvel mérkőzött meg az első napon. A nyitó partiban vezette első számú nagymesterünk a világos bábukat és győzelemmel kezdte szereplését.

Almási Zoltán a sorsolás szeszélye folytán már a legnehezebb ellenfelet kapta, a profi világbajnok, Vlagyimir Kramnyikkal küzdött meg, s világossal szenvedett vereséget. Az első kör legnagyobb meglepetése a tavalyi összetett győztes, az orosz Morozevics botlása volt, ráadásul a 25 éves nagymester nagy sikerét éppen a "vakon" játszott partikban elért remek elsőségének köszönhette. A két évvel korábbi holtversenyes győztes, a bolgár Topalov jól kezdett, Shirov skalpját gyűjtötte be. Ljubojevic és Ivancsuk első összecsapásában érvényesült a papírforma.

Ellenkező színelosztással játszották le a rapid játszmákat, s Almási Zoltán sötéttel aratott bravúros győzelmet Kramnyik ellen. Lékó Péter a sötét bábukat vezetve remizett Barejevvel. Morozevics visszavágott Van Wely-nek, Ivancsuk világossal sem tudta legyőzni Ljubojevicet. Shirovnak nem sikerült az egyenlítés, Anand és Gelfand másodszor sem bántotta egymást.

Lékó szereplését Shirov, Almási Barejev ellen folytatja, majd a harmadik fordulóban lesz a "testvérháború", Almási a "vak" partiban a világos. A torna negyedik fordulójában Lékó-Kramnyik kétfrontos rangadó, Almási Topalovval csatázik. A szabadnap után Lékó a következő sorrendben kapja ellenfeleit: Topalov, Ivancsuk, Morozevics, Anand, Van Wely, Ljubojevic és szereplését Gelfand ellen fejezi be. Almási az ötödik fordulóban Shirovval küzd, majd Gelfand, Van Wely, Ljubojevic, Shirov, Ivancsuk az ö sorrendje. A tavalyi győztes Morozevics az utolsó ellenfele.

Az első forduló eredményei:
"Vak" játszmák:
Ljubojevic (jugoszláv, 2570) - Ivancsuk (ukrán, 2699) 0 - 1
Gelfand (izraeli, 2700) - Anand (indiai, 2753) döntetlen
Van Wely (holland, 2668) - Morozevics (orosz, 2678) 1 - 0
Lékó Péter (magyar, 2736) - Barejev (orosz, 2729) 1 - 0
Almási Zoltán (magyar, 2676) - Kramnyik (orosz, 2807) 0 - 1
Topalov (bolgár, 2743) - Shirov (spanyol, 2723) 1 - 0

Rapid játszmák:
Ivancsuk (ukrán, 2699) - Ljubojevic (jugoszláv, 2570) döntetlen
Anand (indiai, 2753) - Gelfand (izraeli, 2700) döntetlen
Morozevics (orosz, 2678) - Van Wely (holland, 2668) 1 - 0
Barejev (orosz, 2729) - Lékó Péter (magyar, 2736) döntetlen
Kramnyik (orosz, 2807) - Almási Zoltán (magyar, 2676) 0 - 1
Shirov (spanyol, 2723) - Topalov (bolgár, 2743) döntetlen

Az összetett verseny állása:
1-3. Lékó Péter, Ivancsuk és Topalov 1,5 pont
4-9. Almási Zoltán, Anand, Gelfand, Kramnyik, Morozevics és Van Wely 1
10-12. Barejev, Ljubojevic és Shirov 0,5

A második forduló párosítása:
Shirov - Lékó Péter
Kramnyik - Topalov
Barejev - Almási Zoltán
Ivancsuk - Morozevics
Anand - Van Wely
Gelfand - Ljubojevic

Verőci Zsuzsa