Vágólapra másolva!
Két döntetlennel végződött a 12. Amber-verseny harmadik fordulójában Lékó Péter és Almási Zoltán párharca. Lékó megőrizte éllovas pozícióját, egyedül veretlen a 12 fős mezőnyben, de előnye fél pontra csökkent. A profi világbajnok, Vlagyimir Kramnyik 1,5-0,5-re verte Shirovot, s egyedül második. A torna negyedik játéknapján mérkőzik meg első számú nagymesterünk Kramnyikkal, a vakon játszott partiban lesz világos. Anand és Morozevics, Barejev és Topalov, valamint a Gelfand-Ivancsuk mérkőzése 1-1-re végződött, adok-kapok csata folyt.

Két, egyáltalán nem békés döntetlennel végződött 1-1-re Lékó Péter és Almási Zoltán párharca. A "testvérháború" első partijában meglepetésre Almási d4-gyel nyitott és az általa is szívesen játszott vezérindiai védelmű játszmában csatároztak. Lékó nem tudott teljesen kiegyenlíteni, világos kezdeményezett. Almási pontatlankodott, sötét átvette az irányítást, de alig pár lépés múlva már komoly viharfelhők gyülekeztek Lékó állása körül. Kölcsönös időzavarban mindketten hibáztak, esélyek maradtak kihasználatlanul, s a végén döntetlenben egyeztek meg. A második összecsapás a spanyol megnyitásban zajlott, mindketten nagy tudósai a nyitásnak, Lékó fehérrel, Almási sötéttel ért már el szép sikereket, nem véletlen, hogy még Kramnyikot is legyőzte. A lavírozások teljes kiegyenlítéshez vezettek és jogos volt az újabb pontosztozkodás.

Ritkán látható csúnya elnézéssel bukta el Shirov az első partit Kramnyikkal szemben. Az orosz világbajnok változatlanul e4-gyet húz, a spanyol francia védelmet játszott, de a mérgezett gyalog leütésére elkapták a vezérét. A visszavágás nem sikerült, Shirov érdekes tisztáldozatot hozott, de könnyen lehet, hogy elnézte a 28...Fg4 lépést. A lecsökkent anyag mellett azonban Kramnyik nem tudta tisztelőnyét megnyerni. A tavalyi torna győztese, az orosz Morozevics két vereség után megszerezte első győzelmét a "vak" kategóriában, könnyedén verte Anandot. A második partijuk ritka nagy küzdelmet hozott. Az orosz sakkozó minőséget áldozott, veszélyes ellenjátékhoz jutott. Anand pontosan védekezett, majd előnyös végjátékra egyszerűsített, Morozevics nem tanúsított igazi ellenállást.

Adok-kapok csatában végződött 1-1-re a forduló másik két rangadója, Gelfand és Ivancsuk, valamint Barejev és Topalov párharca. Gelfand nagyon simán nyerte az első partit, de Ivancsuk nyeréséhez sem férhetett kétség. Topalov ellen Barejev korán minőséget nézett el, de a bolgár túlbecsülte esélyeit a fordított színnel vívott játszmában, Barejev jó technikával érvényesítette gyalogelőnyét. Fekete napjuk volt a sötéttel játszóknak, nyolc partit is vesztettek négy döntetlen mellett. A verseny legnagyobb érdeklődéssel várt rangadójára kerül sor a keddi negyedik fordulóban. A világbajnoki döntő előtt utoljára mérkőzik meg egymással Kramnyik és Lékó, nagymesterünk félpontos előnnyel kezdi a meccset.