Vágólapra másolva!
A 12. Amber-verseny ötödik fordulójában az indiai ex-világbajnok, Viswanathan Anand kettős győzelemmel átvette a vezetést. Fél pont az előnye Lékó Péter, Vlagyimir Kramnyik és Alekszender Morozevics előtt. Első számú nagymesterünk kétszer remizett a világranglista negyedik bolgár Veszelin Topalovval. Kramnyik honfitársa, Jevgenyij Barejev, Alekszander Morozevics az izraeli Borisz Gelfand ellen nyert 1,5-0,5-re. Sikeres napot zárt Almási Zoltán, a spanyol Alekszej Shirovot kétszer is megadásra kényszerítette, nagyot lépett előre a táblázaton. Lékó az ukrán Vaszilij Ivancsuk, Almási Gelfanddal csatázik a hatodik játéknapon.

A tavalyi dortmundi világbajnok-jelölti döntő óta először mérkőzött meg Lékó Péter és a bolgár Veszelin Topalov. Monacóban folytatták az elméleti párbajukat a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában, világossal és sötéttel is szerencsét próbáltak. Az első partiban Topalov vezette a világos bábukat, s visszatért az isztambuli sakkolimpián játszott folytatáshoz. A 16. lépésig megismételték akkori partijukat, nagymesterünk tért el, de védekezésre kényszerült. Nagyon nehéz a bonyolult állást pontosan értékelni, a lehetőségeket kihasználni, hiszen csak a notebook képernyőjén megjelenő üres sakktáblát látják, illetve az ellenfél utolsó lépésének mezője egy pillanatra felvillan. Lékó hárította a fenyegetéseket, majd a cserék teljes kiegyenlítéshez, békekötéshez vezettek.

A második összecsapásban a linaresi szuperversenyen játszott Lékó-Kramnyik nyomán haladtak, Péter ezúttal b2 megtámadott gyalogját a bástyával védte meg. Látszólag veszélyes szabadgyalogot képzett, de Topalov pontosan értékelt minőségáldozattal védhető állást ért el. A két döntetlennel nagymesterünk túl van egy újabb nehéz mérkőzésen, változatlanul őrzi veretlenségét, de át kellett adnia a vezető pozíciót a papírformát Ljubojeviccel szemben érvényesítő, kettős győzelmet elérő Viswanathan Anandnak. A hatodik forduló slágermeccsét az indiai exvilágbajnok és a profi világbajnok, Vlagyimir Kramnyik vívja.

Kramnyik meglepő könnyedséggel nyert a "vakon" játszott partiban egykori szekundánsa, Jevgenyij Barejevvel szemben, s eben a műfajban fölényesen vezeti a rangsort. Világossal Barejev már jobban "küzdött", de először hiába tért ki a lépésismétlés elől, később kénytelen volt belegyezni a pontosztozkodásba. A tavalyi győztes, Alekszander Morozevics gyengébb kezdés után gyorsan felzárkózott. Az izraeli Borisz Gelfand sok szép sikert ért már el a rapid sakkban, de ezúttal taktikailag sebezhetőnek bizonyult. A játszma befejező része kisebb krimire emlékeztetett, Gelfand is nyerhetett volna, de ő követte el az utolsó hibát.

Sikeres napot zárt Almási Zoltán, kettős győzelmet aratott a spanyol Alekszej Shirov ellen, nagyot lépett előre a táblázaton. Az első játszmában a spanyol megnyitás berlini változatában küzdöttek meg, s a spanyol taktikusan játszva kétszer is huszáráldozatot hozott, a másodikat már el kellett fogadni. A világos bástyák betörtek a hetedik sorra, Almási nem akart remizni, kockáztatott és nyert. Ehhez kellett Shirov hathatós segítsége is, aki sakkvaksággal bástyát nézett el, de ez benne van a "pakliban". A spanyol nem mérte fel reálisan esélyeit, s nem éppen jó hírű változattal próbálkozott. Nagymesterünk egyszerű eszközökkel akadályozta meg sötét királyának biztonságba kerülését, majd könnyelmű vezérlépésért hatásosan megbüntette a spanyolt, mindössze 24 lépés kellett győzelméhez.

Változatlanul nem villog az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a holland Van Welynek csúnyán elnézett egy gyalogot, de a rapid partiban visszavágott. Könnyen meglepetést okozhatott volna a népszerű Ljubo, nagyon biztatóan állt Ananddal szemben "vakon" játszva, de a verseny doyenje nem bírta a hajrát. A rapid partiban már nem volt esélye, Ljubojevic alighanem kibérelte magának az utolsó helyet.

Az ötödik forduló eredményei
"Vak" játszmák:
Van Wely (holland, 2668) - Ivancsuk (ukrán, 2699) 1 - 0
Morozevics (orosz, 2678) - Gelfand (izraeli, 2700) döntetlen
Anand (indiai, 2753) - Ljubojevic (jugoszláv, 2570) 1 - 0
Topalov (bolgár, 2743) - Lékó Péter (magyar, 2736) döntetlen
Shirov (spanyol, 2723) - Almási Zoltán (magyar, 2676) 0 - 1
Kramnyik (orosz, 2807) - Barejev (orosz, 2729) 1 - 0

Rapid játszmák:
Ivancsuk (ukrán, 2699) - Van Wely (holland, 2668) 1 - 0
Gelfand (izraeli, 2700) - Morozevics (orosz, 2678) 0 - 1
Ljubojevic (jugoszláv, 2570) - Anand (indiai, 2753) 0 - 1
Lékó Péter (magyar, 2736) - Topalov (bolgár, 2743) döntetlen
Almási Zoltán (magyar, 2676) - Shirov (spanyol, 2723) 1 - 0
Barejev (orosz, 2729) - Kramnyik (orosz, 2807) döntetlen

A "vak" verseny állása:
1. Kramnyik 4,5 pont
2-3. Lékó Péter és Gelfand 3,5
4-5. Anand és Van Wely 3
6-9. Almási Zoltán, Ivancsuk, Morozevics és Topalov 2,5
10-11. Barejev és Shirov 1
12. Ljubojevic 0,5

A rapid verseny állása:
1-2. Anand és Morozevics 4 pont
3. Barejev 3,5
4. Lékó Péter 3
5-7. Almási Zoltán, Ivancsuk és Topalov 2,5
8-9. Gelfand és Kramnyik 2
10-11. Shirov és Van Wely 1,5
12. Ljubojevic 1

Az összetett verseny állása:
1. Anand 7 pont
2-4. Lékó Péter, Kramnyik és Morozevics 6,5
5. Gelfand 5,5
6-8. Almási Zoltán, Ivancsuk és Topalov 5
9-10. Barejev és Van Wely 4,5
11. Shirov 2,5
12. Ljubojevic 1,5