Vágólapra másolva!
Az esztendő egyik legerősebb sakkversenyét rendezik meg Budapesten április 11. és 20. között. A Tulip Inn Budapest Millennium Hotelben, a torna színhelyén szerdán délelőtt megtartott sajtótájékoztatón Polgár Judit, a világranglista tizedik helyezettje is megjelent. Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója adott tájékoztatást a "Tehetség és Kurázsi" elnevezésű verseny előkészületeiről, a lebonyolításról. A 17-es kategóriájú, tíz résztvevős nagymesterverseny fővédnöke Medgyessy Péter miniszterelnök, legfőbb támogatója a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium.

Lékó Péter világbajnoki döntőre történő felkészülésének utolsó állomása a nagy érdeklődéssel várt torna, ezért a klasszikus hétórás játékidővel rendezik meg a magyar sakkozás történetének egyik legrangosabb viadalát. A bledi sakkolimpián kiemelkedő teljesítményt nyújtó Polgár Judit, Almási Zoltán és Ács Péter mellett a paksiak üdvöskéje, korcsoportos világbajnokunk, a 18 éves Berkes Ferenc kapott meghívást. Az öt külföldi nagymester között üdvözölhetjük a 72. születésnapját március 23-án ünnepelt, svájci színekben versenyző Viktor Korcsnojt, aki korát meghazudtolva bámulatos, fiatalos lendülettel, győzni akarással játssza valamennyi partiját. Az angol Nigel Short 1993-ban a PCA világbajnoki címért világbajnoki páros mérkőzést játszott Garri Kaszparovval. Az izraeli Borisz Gelfand a szuperversenyek állandó résztvevője. A szlovák Szergej Movszeszian és a német Christopher Lutz hazájuk első számú nagymesterei.

A torna főszponzora a Gyermek -, Ifjúsági és Sportminisztérium, a szponzorok közül a Hunguest Hotels Rt-t és az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot kell megemlíteni, de sokan támogatják a kitűnő versenyt, amely a "Tehetség és kurázsi" elnevezést kapta. Tehetségben nem szenvednek hiányt legjobbjaink, kurázsira pedig nemcsak sakkozóinknak van szüksége. A rangos nagymesterverseny színhelye a Tulip Inn Budapest Millennium Hotel (VIII. Üllői út 94-98, a 3-as metró Népligeti megállójánál). A fordulókat 14 óra 30 perctől bonyolítják le, április 16-án szabadnap lesz. Az utolsó fordulót 11 órakor kezdik. A verseny teljes díjalapja bruttó ötmillió forint, az első díj 7 ezer euró, a további díjak: 5 ezer, 3 ezer, 2 ezer, illetve ezer euró, a nem díjasok ponthonoráriuma 150 euró. A konferenciaterem 250 személyes, naponta ennyi belépőjegyet árusítanak, amely 500 Ft-ért vásárolható a helyszínen. A jegy árában az előző forduló bulletinje, illetve fülhallgató is szerepel, amellyel a nézők az on-line kommentátorok, Gyimesi Zoltán és Varga Zoltán nagymesterek szakavatott elemzéseinek segítségével követhetik a játszmákat. A verseny a Topchess nevű honlapon lesz élőben követhető.

A 17-es kategóriájú, 2666-os átlagú torna résztvevői az Élő-pontok sorrendjében:
Lékó Péter (magyar, 2746, 4)
Polgár Judit (magyar, 2715, 10)
Borisz Gelfand (izraeli, 2700, 16)
Nigel Short (angol, 2686, 18)
Almási Zoltán (magyar, 2676, 25)
Szergej Movszeszian (szlovák, 2659, 35)
Christopher Lutz (német, 2640, 52)
Viktor Korcsnoj (svájci, 2632, 60)
Ács Péter (magyar, 2600, 100)
Berkes Ferenc (magyar, 2578)

Hosszú ideje nem láttuk sakkozásunk legjobbjait hazai pályán versenyezni. Polgár Judit egy kérdésre elárulta, hogy 1993 óta nem játszott klasszikus gondolkodási idejű versenyt idehaza, szívesen emlékezett vissza, hogy 1991-ben szuperbajnokságot nyert. Kiegyensúlyozott, jó játékra törekszik, az első hely valamelyikének megszerzését tűzte ki célul, de szeretne harcban állni az első helyért. További programjában júliusban a Párizs melletti Enghien-les-Bains-ban 17-es kategóriájú verseny szerepel, majd augusztusban Mainzban, a Chess Classic fesztiválon Viswanathan Ananddal nyolcjátszmás rapid mérkőzést vív. Sem Judit, sem Kállai Gábor nem tudott felelni pontosan arra a kérdésre, hogy a meghívott külföldi versenyzőkkel szemben milyen mérleggel rendelkezik, illetve rendelkeznek vezető nagymestereink.

Három szupernagymesterünk keveset találkozott a sakktábla mellett az öt külföldi résztvevővel. Lékó Péter 1994-ben, Szegeden a korcsoportos világbajnokság utolsó fordulójában éppen a szlovák Movszesziannal játszott, legyőzése a világbajnoki címet jelentette számára a 16 évesek mezőnyében. Movszeszian az 1999-es kieséses rendszerű világbajnokságon vágott vissza Péternek, a harmadik fordulóban, a rapid rájátszásban ütötte el nagymesterünket a továbbjutástól. Lékó klasszikus időbeosztás melletti mérlege egy nyerés és négy döntetlen, összesítésben + 1 = 5 - 1 az arány. Korcsnoj ellen + 2, = 7, - 1. A német Lutzot kétszer kényszeríttette megadásra, 1 remi született még. A legmeglepőbb, hogy az izraeli Gelfandot még sohasem tudta legyőzni, összesítésben különösen meglepő az eredménye, hat vesztés mellett 13 remi, illetve ez 9 döntetlenre és két vereségre módosul, ha a rapid partikat nem számoljuk. Azt persze tudni kell, hogy a nemzetközi élmezőnybe igen fiatalon betört Péter igencsak gyerekként kapott ki a 11 évvel idősebb izraeli nagymestertől.

Polgár Judit még nem játszott Movszesziannal, a veterán Korcsnojt egyszer verte meg, négy vesztés mellett öt döntetlen a mérlege. A rapid játszmákkal picit javul a helyzet + 4, = 6, - 6, de meglepő az arány. Lutz-cal csak rapid partiban mérte össze erejét, egy nyerés, egy vesztés. Az angol Short már sokszor megtapasztalhatta, hogy Judit támadó állásokban ellenállhatatlan, csak egyszer tudta őt legyőzni, de közben hét vereséget is begyűjtött, összesítésben + 10, = 5, - 2 Judit javára. Az izraeli Gelfand már jóval keményebb diónak bizonyult, egy győzelem, tizenegy remi és öt vereség a mérlege, illetve még egy remi és egy vereség a rapid műfajban.

Almási Zoltánnak jó kuncsaftja Movszeszian, négy nyerés, két döntetlen. Hasonlóképpen Korcsnojjal szemben is pluszban, két győzelem és egy remi. Lutz ellen egy-egy nyerés és vesztés, valamint három döntetlen. Shorttal csak kétszer találkozott, két remi. Gelfanddal klasszikus gondolkodási idejű játszmában három remi, rapiddal elromlik a mérleg, öt döntetlen és hat vereség. Kállai Gábor, a verseny igazgatója kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a nagymesterek milyen honoráriumban részesülnek. A díjalap nyilvános, az extra juttatások nagyságrendjére csak utalást tett, ez több, mint egymillió forint a legjobbaknak.

Lékó a világ legjobb négy sakkozója közt/sport/sakk/20030401leko.htmlAnand nyert a monacói sakktornán/sport/sakk/20030327anand.htmlKitüntették olimpiai ezüstérmes sakkozóinkat/sport/sakk/20030315kituntettek.htmlLékó már a világbajnoki döntőre tartalékol/sport/sakk/20030313leko.html

A torna nagy sztárja a 72 éves Viktor Korcsnoj. A sakkvilág egyik legnagyobb egyénisége, a negyven éve az élvonalban versenyző Korcsnoj kétszer játszott világbajnoki döntőt, hatszor volt tagja sakkolimpián aranyérmes szovjet csapatnak, négyszeres szovjet bajnok, 1977 óta él Svájcban. Sokan azt hitték, hogy a megalkuvást nem tűrő, a bonyodalmakat állandóan kereső Korcsnoj lassan elbúcsúzik a nagy tornákon való szerepléstől, ehelyett ki tudja hányadik virágzását éli. Nélküle elképzelhetetlen a svájci válogatott, játszik és drukkol, szakmailag is segíti társait. Korcsnoj 1961-ben résztvevője volt a II. Maróczy emlékversenynek, értékes ereklyeként őrzöm a fényképet, amelyen éppen Portisch Lajossal csatázik, én pedig demonstrátorként figyelem az óriások küzdelmét.

Egy héten belül eldől, hogy Budapest megpályázza-e a Kramnyik-Lékó világbajnoki döntő megrendezését. A két extraklasszisnak a német Carsten Hensel a menedzsere, aki április 1-jén sajtótájékoztatón bejelentette, hogy vége a bizonytalanságnak, Monacóban mérkőzik meg a két nagymester. Főszponzorként a holland bankárt, J.J. van Oosterom urat jelölte meg, ehhez képest Kállai nagymester még április 1-én is e-mailt váltott az Einstein-csoport vezérkarával.

Verőci Zsuzsa