Vágólapra másolva!
A "Tehetség és Kurázsi" nemzetközi sakkverseny megnyitóján Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Budapesten rendezzék meg a Kramnyik-Lékó sakkvilágbajnoki döntőt. Pénteken kezdődik a 17-es kategóriájú verseny, ahol sakkozásunk legjobbjai neves külföldi versenyzőkkel mérhetik össze tudásukat. A torna Lékó Péter világbajnoki döntőre történő felkészülésének utolsó állomása.

Budapesten harminc esztendő után rendeznek jelentős sakkversenyt, a 17-es kategóriájú torna ünnepélyes megnyitóját az Operett színházban szerda délután tartották meg. A nagyszabású viadal fővédnöke, Medgyessy Péter miniszterelnök köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szívesen vállalta a verseny támogatását, hiszen Magyarország sakk nagyhatalom, Polgár Judit és Lékó Péter hazai pályán még sohasem küzdött meg egymással. "Miniszterelnökként kötelességemnek éreztem, hogy elvállaljam egy olyan torna fővédnökségét, amely erre alkalmat biztosít. A közelgő EU-s csatlakozás előtt kijelenthetjük, hogy nem megyünk üres kézzel az unióba, olyan értékeket tudunk felmutatni, amilyeneket a sakkozók is képviselnek."

A miniszterelnök bejelentette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Lékó Péter hazai pályán mérkőzhessen meg a világbajnoki címért az orosz világbajnokkal, Vlagyimir Kramnyikkal. Medgyessy Péter a demonstrációs táblán megtette a verseny első lépését, e2-e4 legjobbjaink kedvenc húzása, Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán is a királygyalog megnyitásokat kedveli. Jánosi György sportminiszter külön hangsúlyozta, hogy a Gyermek-, ifjúsági és Sportminisztérium Lékó sikeres felkészülésének elősegítésére vállalta a torna támogatását. Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a sakk és az informatika már régen egymásra talált, a nagymesterek mindegyike használ számítógépet, az Internet segítségével a versenyek élőben követhetők.

Kállai Gábor nemzetközi nagymester, versenyigazgató ezután bemutatta a verseny résztvevőit. A legfiatalabb, korcsoportos világbajnokunk, a 18 éves Berkes Ferenc. A legidősebb, a 72 esztendős Viktor Korcsnoj, aki bár nem lett világbajnok, a sakkvilág egyik legnagyobb csillaga, örökifjú, ha a sakktáblán küzdhet, még mindig csillog a szeme, ha szemet-lelket gyönyörködtető megoldást talál. Lékó Péter a világranglista negyedik, Polgár Judit a tizedik helyezettje. Almási Zoltán immár négyszeres magyar bajnok, Ács Péter junior világbajnokságot nyert. Az izraeli Borisz Gelfand világbajnok-jelölt, igazi szupernagymester. Az angolok jelenlegi második számú sakkozója, Nigel Short 1993-ban a PCA világbajnoki címéért Garri Kaszparovval játszhatott. Szergej Movszeszian a szlovák, Christopher Lutz a német sakkozás legjobbja.

A sorsoláskor irányításra került sor, hiszen április 13-án rendezik meg a csapatbajnokság utolsó fordulóját. A Paks gárdája éremért küzd, ezért nem nélkülözheti Ács Pétert és Berkes Ferencet, ők egymás elleni találkozójukat ezen a napon vívnák.

A rajtszámok:
1. Szergej Movszeszian (szlovák, 2659)
2. Berkes Ferenc (magyar, 2578)
3. Nigel Short (angol, 2686)
4. Borisz Gelfand (izraeli, 2700)
5. Viktor Korcsnoj (svájci, 2632)
6. Polgár Judit (magyar, 2715)
7. Almási Zoltán (magyar, 2676)
8. Christopher Lutz (német, 2640)
9. Lékó Péter (magyar, 2746)
10. Ács Péter (magyar, 2600)

A pénteki első forduló párosítása:
Movszeszian - Ács
Berkes - Lékó
Short - Lutz
Gelfand - Almási
Korcsnoj - Polgár Judit

A sorsolással Lékó Péter nem volt elégedett, viccesen csak annyit mondott, hogy túlzottan udvariasak voltak, a jó számokat egy kivétellel a külföldi versenyzők kapták. A 6-10 szám annyit jelent, hogy a kilencfordulós viadalon legjobbjaink eggyel többször vezetik a sötét bábukat. Péter nagyon örült a miniszterelnök bejelentésének, de egyelőre csak a versenyre koncentrál. Első számú nagymesterünk a második fordulóban az angol Short ellen a világos bábukat vezeti, majd Gelfanddal szemben sötét lesz. Korcsnojjal világossal, Polgár Judittal sötéttel mérkőzik meg, ez az ötödik forduló, amelyet kedden játszanak. Április 16-án szabadnap, majd Lékó-Almási párharc következik, Lutz és Ács két sötét parti a programjában, versenyét Movszeszian ellen fejezi be.

Polgár Judit a 6-os szám birtokosa, két sötét partival kezd, második játszmáját Áccsal szemben vívja. A harmadik játéknapon Almásival a világos bábukat vezetve mérkőzik meg, majd Lutz ellen sötét, Lékóval világos. A szabadnap után Movszesziannal sötét, Berkessel világos, Shorttal sötét és Gelfand ellen világossal zárja szereplését.

Lékó a világ legjobb négy sakkozója közt/sport/sakk/20030401leko.html

A rangos nagymesterverseny színhelye a Tulip Inn Budapest Millennium Hotel (VIII. Üllői út 94-98, a 3-as metró Népligeti megállójánál). A fordulókat 14 óra 30 perctől bonyolítják le, április 16-án szabadnap lesz. Az utolsó fordulót 11 órakor kezdik. A konferenciaterem 250 személyes, naponta ennyi belépőjegyet árusítanak, amely 500 Ft-ért vásárolható a helyszínen. A jegy árában az előző forduló bulletinje, illetve fülhallgató is szerepel, amellyel a nézők az online kommentátorok, Gyimesi Zoltán és Varga Zoltán nagymesterek szakavatott elemzéseinek segítségével tájékozódhatnak a játszmák útvesztőiben. A verseny a Topchess.hu honlapon lesz "élőben" követhető.

Verőci Zsuzsa