Vágólapra másolva!
Andre Agassi sikerével zárult a 380 ezer dollár összdíjazású houstoni férfitenisz-torna, a világelsőséget egy nappal korábban megkaparintó amerikai 58. tornagyőzelmét aratta. Barcelonában Carlos Moyá diadalmaskodott, mivel Marat Szafin gyomorfájdalom miatt idő előtt feladta a finálét. Újra lesz Becker-Edberg meccs.

A 33. életévét kedden betöltő Andre Agassi nem elégedett meg annyival, hogy a houstoni férfitenisz-torna elődöntőjében aratott sikerével minden idők legidősebb világelsőjévé avanzsált, tornagyőzelemmel tette fel a koronát múlt heti teljesítményére. Mondjuk, igazán nehéz dolga a fináléig nem volt, lévén addig a világverőnek távolról sem nevezhető Krajan, Labadze, Mello, Melzer kvartetten kellett túljutnia, a végjátékban azonban már az az Andy Roddick állt a háló túloldalán, aki tavaly Pete Sampras legyőzésével hódította el a végső győztesnek járó serleget.

A második helyen kiemelt amerikai Agassi ellen is parádésan kezdett, villámgyorsan nyerte az első szettet 6:3-ra, majd a másodikban is brékelőnyt harcolt ki: előbb elvette Agassi adogatását, majd hozta sajátját, így 2-0-s Roddick-előnyt mutatott az eredményjelző. Ekkor azonban történt valami. Mégpedig annyi, hogy a "vénségére" egészen szenzációs játékot produkáló Las Vegas-it felrázta, hogy ellenfele a harmadik játékban is három bréklabdához jutott, ezek közül azonban egyet sem tudott értékesíteni. Hozta szerváját, majd Roddickot a hatodik és nyolcadik játékban is lebrékelte, így 6:3-mal egyenlített, a harmadik szettet pedig 6:4 arányban nyerte.

"Az igazat megvallva, Andy végig komoly erőfeszítésre késztetett. Szerencsére a második játszma elején sikerült egy-két fontos labdamenetet megnyernem, így enyém lehetett a végső siker is" - fogalmazott a találkozó után Agassi, aki az ausztrál nyílt bajnokság, valamint a San Jose-i és a miami viadal után idén negyedszer, pályafutása során pedig 58. alkalommal diadalmaskodott. Utóbbi eredménnyel megelőzte a román Ilie Nastasét, és ebben a tekintetben már hetedik az örökranglistán.

Az egymillió dollár összdíjazású barcelonai tornát végre-valahára meg tudta nyerni a spanyol Carlos Moyá, aki eleddig hétszer próbálkozott az első hely elhódításával. Többször is a bajnoki cím közelében volt már, de a siker csak most adatott meg számára: a fináléban Marat Szafint győzte le, aki az első szettet ugyan 7:5-re megnyerte, később azonban csak asszisztált a pályán, s a negyedik felvonásban, 3:0-s hátrányban fel is adta a találkozót. Állítólag gyomorfájdalmak kínozták, helyszíni beszámolók szerint azonban valószínűbb, hogy a bokasérülés miatt egy hónapig egyetlen tornán sem induló orosznál egyszerűen elfogyott a szufla, s nem bírta tovább a Moyá által diktált tempót.

ATP-torna, Houston (380 ezer dollár, salak), döntő:
Agassi (amerikai, 1. kiemelt) - Roddick (amerikai, 2.) 3:6, 6:3, 6:4

ATP-torna, Barcelona (1 millió dollár, salak), döntő:
Moyá (spanyol, 2.) - Szafin (orosz, 4.) 5:7, 6:2, 6:2, 3:0-nál Szafin feladta

[origo]