Vágólapra másolva!
Mario Cipollini sorrendben második, pályafutása 42. szakaszgyőzelmét aratta a Giro d'Italia kerékpáros körversenyen, és ezzel megdöntötte a legendás Alfredo Binda rekordját. A népszerű világbajnok sprinter egy hétig egyszer sem tudott nyerni, de az utóbbi két napban a befutónál mindenki csak a hátát nézte. A 36 éves Cipollini a rajt előtt még arról panaszkodott, hogy csapatával nem vehet részt a világ legjelentősebb viadalán, a júliusi Tour de France-on.

A világ legrangosabb országúti kerékpáros versenyének, a Tour de France-nak a szervezői nem hívták meg Cipollini csapatát a július 5-től 22-ig tartó viadalra. Az utolsó körben a francia La Boulangere, AG2R és Jean Delatour, valamint a spanyol Euskatel kapott rajtengedélyt.

Az olasz világbajnok együttesét, a Domina Vacanzét annak ellenére nem hívták meg, hogy Jean-Marie LeBlanc, a verseny főigazgatója két hónappal ezelőtt megígérte: amennyiben az Oroszlánkirálynak becézett klasszis továbbra is tartja kiváló formáját, mindenképpen részt vehet a Touron.

A sprinter egyébként igyekezett megfelelni LeBlanc elvárásainak, hogy hétfőn például megjavította Alfredo Binda rekordját - pályafutása során 42. szakaszgyőzelmét aratta a Giro d'Italián. Nem keltett ugyanakkor meglepetést, hogy az 1998-as francia körverseny győztese, Marco Pantani sem indulhat a viadalon, mivel a főigazgató már korábban jelezte, hogy a Mercatone Uno nem lehet ott a párizsi rajtnál.

Az induló csapatokat három szakaszban választották ki a szervezők: elsőként a tavalyi világranglista első 14 klubját hívták meg, majd januárban további négynek - köztük Bodrogi László együttesének, a belga QuickStep-Davitamonnak - adtak rajtengedélyt. Végül most újabb négy istálló kapott szabadkártyát.

Mivel a Team Coast, amelynek a licencét bevonta a nemzetközi szövetség, várhatóan lekerül majd az indulói listáról, további egy csapat reménykedhet. Szakértők szerint a Domina Vacanze, a svájci Phonak, illetve egy új, vélhetően Bianchi néven megalakuló együttes lehet a befutó. Utóbbiban a tervek szerint többségében a Team Coastból kiváló kerekesek, köztük az 1997-es Tour-győztes, Jan Ullrich kap majd helyet.

Cipollini szerint botrányos, hogy csapata nem vehet részt a centenáriumi Tour de France-on. "Már-már diktatórikus az a mód, ahogy eldől, melyik együttes indulhat és melyik nem" - mondta felháborodottan a rendkívül népszerű sprinter. "A Milánó-San Remo Világ Kupa-viadal után szinte kizárólag az olasz és a francia körversenyre készültem."

Cipollini úgy véli, már csak azért is ott kellene lennie a július 5-én kezdődő viadalon, mert a kerékpározás nemcsak a klubokról, hanem az egyes versenyzőkről is szól. "Nem tudom, mit tehetnék. Fogalmam sincs, hogy a nemzetközi szövetség képes-e hatni a szervezőkre" - fogalmazott. A kerekes 1992 és 1999 között tizenkét szakaszgyőzelmet aratott a Touron, utoljára négy éve szerepelt a világ legjelentősebb kerékpáros versenyén.

A meghívott együttesek országonként:
Franciaország: Cofidis, Credit Agricole, Fdjeux.com, La Boulangere, AG2R, Jean Delatour
Olaszország: Alessio, Fassa Bortolo, Vini Caldirola, Saeco
Spanyolország: Kelme, iBanesto.com, ONCE, Euskatel
Németország: Gerolsteiner, Telekom, Team Coast?
Belgium: Lotto, QickStep-Davitamon
Hollandia: Rabobank
Dánia: CSC
Egyesült Államok: US Postal

Giro d'Italia, 9. szakasz, Arezzo-Montecatini, 160 km:
1. Cipollini (olasz, Domina Vacanze) 3:41:58 (43,249 km/órás átlagsebesség)
2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) azonos idővel
3. Petacchi (olasz, Fassa Bortolo) a.i.

Az összetettben:
1. Garzelli (olasz, Vini Caldirola) 40:51:16 óra
2. Simoni (olasz, Saeco) 40 mp hátrány
3. Noé (olasz, Alessio) 54 mp h.