Vágólapra másolva!
A hét végén Belgrád rendezi a jubileumi, 50. kötöttfogású birkózó Európa-bajnokságot, amelyen minden súlycsoportban lesz magyar induló. A 120 kg-ban Deák Bárdos Mihály, a 74 kg-ban Bárdosi Sándor éremesélyes.

Komáromi Tibor szövetségi kapitány 55 kg-ban Oláh Tibort, 60 kg-ban Bóna Lászlót, 66 kg-ban Nagy Balázst, 74 kg-ban Bárdosi Sándort, 84 kg-ban Kiss Balázst, 96 kg-ban Virág Lajost, 120 kg-ban Deák Bárdos Mihályt nevezte. A csapatban egyetlen újonc van, Kiss Balázs, akinek a korábbi vb-ezüstérmes, jelenleg műtét után lábadozó Berzicza Tamást kell helyettesítenie. Érdekesség, hogy a 60 kg-ban az idén legeredményesebb hazai versenyző, a Magyar Nagydíjon és az ob-n is győztes, 2000-ben Eb-t nyert Majoros István kimaradt a csapatból, de Komáromi kapitány a vb-n már számít a hosszabb kihagyás után idén visszatért birkózóra.

A tavalyi, finnországi kötöttfogású Eb-n egyetlen magyar érem született: a 120 kg-ban Deák Bárdos ezüstérmes lett, a döntőben az orosz Patrikejevtől kapott ki. A Vasas versenyzője az év végén a moszkvai vb-n visszavágott az orosznak, de a döntőben az egyesült államokbeli Byerstől kikapott, s így immár három vb-ezüstje van. S ne feledjük, hogy 2001-ben ő nyerte az Eb-t, 2000-ben pedig bronzérmes volt. A magyar Eb-csapat másik ásza Bárdosi Sándor, aki a sydneyi olimpiai ezüstérme után egyelőre adós a kiugró eredménnyel.

"Az év fő versenye az őszi világbajnokság lesz, amelyen az olimpiai kvótákat is osztják, s ha a vb-n érmet nem szerzünk is, de négy-öt versenyzőnk kivívja az athéni részvételt, akkor elégedett leszek. Most viszont, az Eb-n mindenképpen kell érmet szereznünk. A 120 kg-ban Deák Bárdos Misi, valamint a 74 kg-ban Bárdosi Sanyi jó eséllyel pályázhat a dobogóra. Az utóbbi években Misi igazán kitett magáért a különböző világversenyeken, s bízom benne, hogy a sorozata most sem szakad meg. A csapat többi tagjától tisztes helytállást várok, és reménykedem, hogy valakinek sikerül betörni a legjobbak közé" - nyilatkozta Komáromi Tibor.

A magyar csapat szerdán reggel 8 órakor autóbusszal indul Belgrádba, ahol az Eb-t az 5000 fős befogadóképességű Pionir Sportcsarnokban rendezik. Pénteken és szombaton délelőtt a csoportküzdelmekre, szombaton délután a negyeddöntőkre és az elődöntőkre, vasárnap délelőtt a bronzmeccsekre, délután 16 órakor pedig a döntőkre kerül sor.

Fábik Tibor