Vágólapra másolva!
Már csak egy győzelem kell Sávolt Attilának ahhoz, hogy kiharcolja a főtáblára jutást a hétfőn kezdődő Roland Garroson: a kvalifikáció első körében az argentin Etlist, míg a másodikban az olasz Braccialit verte. A hölgyek közül mindenki versenyben van még.

Első számú férfi teniszezőnk, Sávolt Attila az elmúlt hetekben alaposan visszaesett a (hagyományos) világranglistán (139.), így alanyi jogon nem fért fel a hétfőn kezdődő Roland Garros főtáblájára. A selejtezőben is csak a 23-as kiemelési számot kapta, ennek ellenére már ott toporog a főtábla kapujában. A kvalifikáció első körében az argentin "hadsereg" egyik tagját, Gaston Etlist intézte el három játszmában, míg a másodikban egy tökismeretlen olaszt, jelesül Daniele Braccialit tolta el az útból.

Igaz, nem ment könnyen, mert Attila megnyerte ugyan az első szettet a hajtós talján ellen (aki egyébként a 213. helyen szerénykedik a világranglistán, s 183.-nál jobb sosem volt), a második rövidítését viszont elbukta 7-3-ra, pedig 3-1-re még ő vezetett. A harmadik játszmában is az olasz kezdett jobban, brékelőnye is volt, ám Sávolt összekapta magát, s 6:3-mal biztosította a helyét az utolsó körben. Ellenfele a a nyolcadik helyen kiemelt, szintén olasz Giorgio Galimberti (117.) lesz.

A hölgyek közül mindenki versenyben van még, s Sávolthoz hasonlóan Kuti Kis Ritának is már csak egy meccset kell nyernie a főtáblára jutáshoz. Az első fordulóban valósággal leiskolázta a brit Ahlt, de a másodikban sem vacakolt sokat Martina Suchával. 6:3, 6:1-re verte a szlovákot, akit az ötödik helyen emeltek ki a selejtezőben.

Csütörtök délután a világranglista 117. helyén álló Kapros Anikó nagy csatában legyőzte Lubomira Bacsevát (161.) a selejtező második fordulójában, s már csak egy siker választja el a francia nyílt bajnokság 128-as elitmezőnyétől. A magyar játékosnak tavaly sikerült a bravúr, sőt a főtábla első körében legyőzte az akkor ötödik helyen kiemelt belga Justine Henin-Hardenne-t. Utána a francia Virginie Razzanót is elbúcsúztatta, majd a legjobb 32 között kikapott a szintén hazai pályán szereplő Mary Pierce-től.

Este harmadik magyarként Marosi Katalin is bejutott a selejtező harmadik fordulójába, miután három játszmában legyőzte Czink Melindát. Ezzel Marosit - Kuti Kis Ritához és Kapros Anikóhoz hasonlóan - már csak egy siker választja el a 128-as főtáblától.

Ami a Roland Garrost illető hír még, hogy a német Tommy Haas visszalépett, ugyanis még mindig nem épült fel teljesen decemberi vállműtétjét követően.

Roland Garros, Párizs (15 286 000 dollár, salak), selejtező:
Férfi egyes, 1. forduló:
Sávolt Attila (23. kiemelt) - Etlis (argentin) 6:3, 3:6, 6:4
2. forduló:
Sávolt - Bracciali (olasz) 6:4, 6:7, 6:3

Női egyes, 1. forduló:
Kapros Anikó (9.) - Vanc (román) 6:4, 6:2
Czink Melinda - Webb (kanadai, 19.) 6:4, 6:1
Kuti Kis Rita - Ahl (brit) 6:0, 6:1
Marosi-Aracama Katalin - Baltacha (brit) 6:3, 5:7, 6:4
2. forduló:
Kuti Kis - Sucha (szlovák) 6:3, 6:1
Kapros Anikó (9.) - Bacseva (bolgár) 6:3, 3:6, 6:3
Marosi Katalin - Czink Melinda 3:6, 6:4, 6:3

[origo]