Vágólapra másolva!
Négy arany- és két ezüstérmet szereztek a magyarok a szombat délelőtti 1000 méteres döntők során a szegedi MOL Világkupa-versenyen, az idei sorozat második állomásán. A női számokban kizárólag hazai siker született, s nyert még a Kammerer Zoltán, Veréb Krisztián kajak kettes.

Jól indult a nap, a női négyesek között rajt-cél győzelmet aratott a Dékány Kinga, Viski Erzsébet, Keresztesi Alexandra, Szabó Ágnes összeállítású egység. A második futamban is a papírforma érvényesült, a k-1 aktuális világbajnoka, a norvég Eirik Veras-Larsen kétséget sem hagyott afelől, hogy még mindig ő a legjobb. Vereckei Ákos a táv nagy részében a negyedik-ötödik helyen evezett, majd 200 méterrel a cél előtt megindította a hajrát, és pillanatok alatt már a második volt. Ezt a pozíciót azután meg is őrizte.

Sokáig úgy tűnt, hogy a c-1-esek mezőnyében is lesz magyar dobogós, a fiatal Joób Márton 700 méterig az élen állt, a finisben azonban a rutinosabb riválisai közül többen - köztük a szám tavalyi világ- és Európa-bajnoka, a német Dittmer - is megelőzték, így negyedik lett.

Amilyen magabiztos siker született a férfi kajakosok versenyében, ugyanolyan fölényes győzelmet aratott a nők között a gyakorlatilag egyeduralkodó Kovács Katalin. Az újonnan alakult Kozmann György, Kolonics György kenus duó meggyőzően versenyzett, s csupán a tavalyi vb-n ezüstérmes kubai kettőstől kapott ki. A különbség egy hajónál kevesebb volt, vagyis ennél akár még jobb eredmény is születhet az év során.

Az ugyancsak friss, Kammerer, Veréb egység imponáló magabiztossággal végzett az élen k-2-ben, abban a számban, amelyben átütő sikert hosszú évek óta nem értek el a magyarok világversenyeken. Jól szerepelt a Siebel Lajos, Molnár Péter duó is, amely éppen hogy csak lemaradt a dobogóról.

A női párosok versenyében ismét nem történt meglepetés, a világ- és Európa-bajnok Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó meggyőző teljesítménnyel nyert. A délelőtti utolsó döntőben a teljesen új összeállítású, fiatalokból álló magyar hajó nyolcadik lett.

A délutáni 200 méteres futamokban induló 16 magyar egységből 13 került be a vasárnapi döntőbe. Mindkét férfi és női kajak négyes, a Paksy Tímea, Rasztótzky Eszter kajakos duó, valamint a Kovács Gergely, Bozsik Attila kenupáros már az előfutamból kvalifikálta magát a fináléba. A többiek a középfutamból harcolták ki a továbbjutást.

A kenusok közül azonban Malomsoki Sándor és Balázs Péter, a kajakosnál pedig Babella Balázs a "B" döntőben szerepel. Vasárnap 9 órától az 500 méteres, majd 14.30 órától a 200 méteres döntőket rendezik.