Vágólapra másolva!
Európa-bajnoki aranyéremmel már büszkélkedhet, de ennek ellenére ezüstembernek is lehetne nevezni Deák Bárdos Mihályt, aki kötöttfogásban a négy legutóbbi világversenyen (két Eb és két világbajnokság) a dobogó második fokára állhatott fel. Legutóbb a belgrádi kontinensviadalon gyűjtött be a második helyet.

- Sikerült-e már túltennie magát az újabb ezüst által keltett csalódáson?
- Már kihevertem a történteket, ami annak is tulajdonítható, hogy az év fő versenye az októberi világbajnokság lesz. Ennek ellenére nagyon szerettem volna nyerni, de így sem szégyenkezhetem, mivel a legutóbbi öt világversenyen mindig döntőbe kerültem és két éve az Eb-n sikerült a dobogó legfelső fokára is fellépni.

- Két nappal a belgrádi finálé után hogyan látja, hol úszott el az aranyérem?
- Most már letisztult a kép, úgy gondolom, kétszer is hibáztam. Az első összekapaszkodásnál az ötödik perc után jobb fogást keresve nem karoltam át a finnt, mert kissé tartottam tőle, nehogy megdobjon; az ekkori megintésem már két pontot jelentett neki. A hat perc utáni újabb összekapaszkodásnál már kevés hiányzott, hogy kitereljem az érvényes zónából, ám akkor kihasználta pillanatnyi figyelmetlenségemet és eldobott, ami számára Eb-címet jelentett. Az is igaz, hogy a bírók sem nagyon kedveztek nekem, pedig ugyanolyan aktív voltam, mint Ahokas, mégis engem intettek meg kétszer. Utólag már nem érdemes ezen bosszankodni, mivel rajtam is múlott, hogy csak ezüst lett.

- Már csak azért sem érdemes rágódni ezen, mert most már a világbajnoki felkészülésre kell koncentrálnia. De azért gondolom, lesz egy kevés pihenő a munka megkezdése előtt.
- Valóban lesz mintegy kétheti feltöltődés, ez alatt egy hétre ellátogatok Miskolcra a szüleimhez is. Pihenni akarok. Bár a felkészülés programja nem végleges, néhány nemzetközi versenyen már biztos, hogy indulok. A többi aztán a kemény edzésekből áll, ami naponta négy-hat órai munkát jelent.

- Ilyen felkészüléssel meg kell hogy legyen az eddig is tekintélyes kollekcióból még hiányzó két legfényesebb érem...
- Hát ezért is csinálom, hogy három vb-ezüst után végre legyen már egy arany is. Ez egyben az olimpiai részvételt is jelentené, ami a legfőbb célom. Athénban pedig szintén csak az első hely lehet a célom, és ha ez összejönne, a fejem sem fájna többé.

Bánki József