Vágólapra másolva!
Mandula Petra és Patricia Wartusch remekül mutatkozott be a francia nyílt teniszbajnokság párostornáján, a hetedik helyen kiemelt duó mindössze három játékot veszített a nyitó körben.

Nagy meglepetésre kiesett a férfiverseny egyik esélyese, a tavalyi wimbledoni döntős David Nalbandian. A nyolcadik helyen kiemelt argentin játékos 0-2-ről még egyenlített, de fordítani már nem tudott a világranglistán 208. Nicolas Coutelot ellen, így nem jutott be a legjobb 32 mezőnyébe.

Szintén nem várt eredmény, hogy James Blake kikapott Ivan Ljubicictől. Az amerikai játékos horvát ellenfele szerdán 2-1-es előnyre tett szert, de a találkozót akkor sötétedés miatt félbeszakították.

Küzdelmes mérkőzésen jutott a harmadik fordulóba a hagyományos világranglistán éllovas Lleyton Hewitt. Az első helyen kiemelt ausztrál csillag nem túl magas színvonalú találkozón győzte le kisebb nehézségek után az orosz Nyikolaj Davigyenkót.

A Párizsban már háromszor diadalmaskodó brazil Gustavo Kuerten alig 82 perc alatt gázolta le a marokkói Hicham Arazit, aki mindössze 45 pontot nyert meg a meccs során. A címvédő Albert Costa az első fordulóhoz hasonlóan ezúttal is ötjátszmás mérkőzés után jutott tovább. A kilencedik helyen kiemelt spanyol klasszis a cseh Radek Stepanek ellen nyert nagy csatában, 3 óra 38 perc alatt. Óriási meglepetésre kiesett viszont a francia Sebastien Grosjean. A 14. helyen kiemelt közönségkedvencet a spanyol Fernando Vicente búcsúztatta három játszmában.

A nőknél a harmadikként rangsorolt Venus Williams csak három szettben lépett túl az ausztrál Evie Dominikovicon, Jelena Dokic viszont nem jutott a legjobb 32 közé, de idei eredménytelensége alapján ez nem számít különösebb meglepetésnek.

A tavalyi döntős Juan Carlos Ferrero éles kritikával illette a Roland Garros szervezőit, miután a Nicolas Massu elleni csütörtöki mérkőzését egy külső pályára tették. "Azt hiszem, már bizonyítottam, ráadásul idén remek formában vagyok. Úgy tűnik, egyesek szerint nem tartozom az esélyesek közé" - mondta a harmadik kiemelt.

A spanyol kitűnőség dühe már csak azért is érthető, mert az ő meccsével egy időben az első számú centerpályán a Davenport-Tuljaganova női találkozót játszották, amit még a hatodik helyre rangsorolt amerikai személye miatt meg lehet érteni, de a torna második számú játékterén zajló Arnaud Clément-Lars Burgmüller mérkőzés előbbre helyezését semmiképpen, igaz, Clément hazai játékos. "A legszomorúbb, hogy sok érdeklődő nem láthatta a csatát a helyhiány miatt" - bosszankodott Ferrero, akinek nem kellett megizzadnia chilei vetélytársával szemben, miután az a második szettben bokasérülés miatt feladta a küzdelmet.

Derűlátóan nyilatkozott Andre Agassi, aki szinte reménytelen helyzetből hozta vissza második fordulóbeli mérkőzését a horvát Mario Ancic ellen. A 33 éves amerikai klasszis 0-2-es szettállás után 5:7, 1:6, 6:4, 6:2, 7:5-re győzte le 14 esztendővel fiatalabb riválisát. "Erre a meccsre volt szükségem ahhoz, hogy lendületbe jöjjek. Erősebbnek érzem magam, mint 10 éve, és felkészültebb vagyok, mint valaha" - fejtegette a kopasz zseni, aki harmadszor fordított 0-2-ről Párizsban. Legemlékezetesebb visszakapaszkodása az 1999-es döntőn volt az ukrán Andrej Medvegyev ellen.

Agassi pályafutásának 763. győzelmét érte el, ezzel Pete Samprast megelőzve ő lett minden idők legsikeresebb férfi teniszezője.