Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság kilencedik fordulójában a grúz Azmaiparasvili sötéttel győzte le az orosz Malahovot, s félpontos előnnyel egyedül vezet. Megkezdte a felzárkózást Gricsuk, újabb nyeréssel már holtversenyben második. Olimpiai ezüstérmes csapatunk tagja, Ruck Róbert újabb vereséget szenvedett, s négy pontjával a mezőny második felében foglal helyet. A nők versenyében az orosz Galljamova immár hatodik győzelmét érte el, előnye már egy pont. A hétfői szabadnap után kedden folytatódik a pontvadászat, s a harc a világbajnoki részvételt biztosító helyezésekért.

A törökországi Silivriben zajló kontinensviadal kilencedik fordulójában a Grúz Sakkszövetség egykori elnöke, a FIDE egyik alelnöke, Azmaiparasvili sötéttel nyert az orosz Malahov ellen, s félpontos előnnyel várhatja a hajrát. A rutinos nagymester korai vezércserével egyszerűsítette az állást, Kramnyik ifjú szekundánsa nem is sejtette, hogy milyen kínok várnak rá. Zurab minőségáldozattal került döntő előnybe, orosz ellenfele nem tudta feltartóztatni a meglódult sötét szabadgyalogokat. Szakajev először tisztet áldozott, kettős bástyaáldozattal harcolta ki a döntetlent. Georgijev és Kobalija gyorsan osztozott meg a ponton.

A már kétszeres olimpiai aranyérmes, 19 éves Griscsuk már a megnyitásban gyalogot áldozott, nagy manőverezések után nehezen nyert McShane ellen. A kilencedik játéknap egyik meglepetése az Aeroflot torna első helyezettjének, a dortmundi szuperverseny meghívottjának, a moldáviai Bologannak a veresége. Kapaszkodik a két évvel korábbi Európa-bajnok, az izraeli Szutovszkij, az ukrán Ivancsuk második győzelmét könyvelhette el, de igazi rangadót még nem játszott a tavaly a FIDE világbajnoki döntőt is játszott nagymester. Úgy tűnik, hogy végképp elbúcsúzhatott továbbjutási reményeitől bajnoki ezüstérmesünk, Ruck Róbert, a moldáviai nemzetközi mestertől, Sanduleactól szenvedett vereséget.