Vágólapra másolva!
Belgium egyik legnagyobb sportsikerét ünnepelte a pünkösdi hétvégén: a francia nyílt teniszbajnokság női egyesének döntőjét, Justine Henin-Hardenne győzelmét a sajtó a belga sporttörténelem legnagyobb diadalaihoz, a legendás országúti kerékpárosok, Eddy Merckx és Jacky Ickx sikereihez hasonlította.

Vasárnap délután az újdonsült párizsi bajnok Justine Henin-Hardenne a brüsszeli városháza erkélyéről üdvözölte a főteret betöltő tízezer főnyi lelkes tömeget, nyilatkozataiban pedig elmondta, hogy most már a világranglista első helyét vette célba.

A 21 éves bajnoknő tízéves korában a Roland Garros lelátóján végigizgulva Monica Seles és Steffi Graf döntőjét, megígérte mellette ülő anyukájának, hogy egyszer ő is diadalmaskodni fog ezen a pályán. Néhány év múlva tragikus hirtelenséggel elvesztette édesanyját, aki kifogyhatatlan lelkesedéssel és odaadással biztatta és vezette őt a sportsikerek felé. Ezért a szombati döntő után egy ország fogadta a szívébe, amikor elcsukló hangon mondta a finálé után: "Ezt a győzelmet anyukámnak ajánlom, aki vigyáz rám a paradicsomból. Remélem, büszke vagy most rám, mama!"

Henin, aki a Roland Garroson esélyesebb belga vetélytársával szemben aratott győzelmével feljött a világranglista harmadik helyére, valamint belga-argentin edzője, Carlos Rodriguez egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a következő cél az első hely megszerzése. A La Denriere Heure/Les Sports lapban Henin úgy vélekedett, hogy technikailag nagyot javult az adogatása és a tenyerese, fizikailag pedig az állóképessége és az erőnléte. Lelkileg is sokkal magabiztosabban veszi a mérkőzéseket.

Carlos Rodriguez ugyanebben a lapban kijelentette: "Justine a párizsi győzelmével megmutatta, hogy nem kell tartania egyetlen ellenféltől sem. A játék minden elemében nagy tartalékai vannak még. Az utóbbi hónapokban sokat dolgozott az erőállapotán, és még messze van teljesítőképessége határaitól. Technikailag szintén fejlődhet, főleg az adogatásban. Megvan a tehetsége, hogy elhódítsa a világelsőséget, ha nem csinál belőle rögeszmét magának."

A lap vezércikkében így írt: "Justine Henin győzelme a Roland Garros 2003-as tornájának döntőjében egy kivételes bajnok diadala, aki a teniszre született, ahogy Mozart a zenére. A Williams nővérektől vagy Kim Clijsterstől eltérően Justine természetes teniszt játszik, amely a pontosságon alapul. Győzelme a művészet és a módszer diadala az erő felett, ami manapság nem kis dolog! S egyben egy kivételes fiatal nő diadala, akit pedig eddig nem nagyon kímélt az élet."

A Le Soir is azt emelte ki, hogy Justine Henin sportsikere egy családi gyásztól és szakításoktól fiatalon megtépázott személyiség csodálatos diadala. A legnagyobb francia nyelvű belga lap szerint a döntő két résztvevője az egész torna során a legszebb fényében mutatta fel Belgiumot, a sportot és saját magukat. A roppant tehetséghez nagy alázat párosul náluk, s Belgium a győztesre és a vesztesre egyformán büszke lehetett szombaton.