Vágólapra másolva!
A női Európa-bajnoki címért játszott rapid mérkőzésen a svéd Pia Cramling 1,5-0,5-re legyőzte a litván Viktorija Cmilytét. A bronzérmet az orosz Tatjana Koszinceva szerezte meg, aki a 16 éves francia Marie Sebag ellen győzött. A férfiak versenyében az orosz Vlagyimir Malahov lett a második, a német Alekszander Graffal szemben nyerte meg a rájátszást. A férfiaknál két továbbjutó helyért nem játszottak a nagymesterek, míg a nőknél rendben lezajlottak a helyosztó csaták.

A törökországi Silivriben befejeződött a negyedik kontinensviadal. A férfiak 207 fős mezőnyének 13 fordulós svájci rendszerű versenyében a grúz Zurab Azmaiparasvili győzött. A nőknél 113-an csatáztak, a 11 fordulós tornát holtverseny után, rapid rájátszásban nyerte meg a svéd Pia Cramling. Az Európa-bajnokság hajrájában kissé feszült volt a hangulat, a versenyzők nyílt levéllel fordultak a török rendezőkhöz, illetve az Európai Sakkszövetség vezérkarához, sérelmezték, hogy a szállodában meglehetősen drágán lakhattak, így csak szűk réteg versenydíja fedezte a részvétel költségeit. A férfiak versenyének teljes díjalapja 192 ezer dollár volt, az első helyezett Azmaiparasvili nettó 32 ezer dollárt kasszírozott. A nők viadalát 44 ezer dollárral jutalmazták, itt Cramling és Cmilyte 7-7 ezer dollárt kapott, a tizenkettedik díj már csak ezer dollár volt.

A férfiaknál csak az ezüstéremért folyó rapid mérkőzést játszották le, a érvényesült a papírforma, Vlagyimir Malahov 1,5-0,5-re legyőzte a német Alekszander Grafot. A két továbbjutó helyért még a holland Tiviakovnak, a fehérorosz Fedorovnak, a román Istratescunak és az orosz Inarkijevnek kellett volna megmérkőznie, de a nagymesterek nem ültek sakkasztalhoz.

A nők jóval fegyelmezettebbek voltak, itt gond nélkül lezajlottak a rájátszások. A bronzéremért hárman küzdöttek, először a francia Sebag a lengyel Sockoval mérkőzött meg, 2-0-ra nyert, majd következett a döntő csata Tatjana Koszincevával. A két ifjú tehetség párviadalát a rutinosabb Tatjana 1,5-0,5-re megnyerte, és így harmadikként fejezte be szereplését, szenzációként értékelhetjük a 16 éves Sebag negyedik helyét.

A négy kiadó továbbjutó helyért kilencen maradtak versenyben. Először elvérzett a szlovák Pokorna, az orosz Pogoninától kapott ki, aki sikerrel folytatta szereplését, az ukrán Gaponenko legyőzésével harcolta ki a világbajnoki részvétel jogát. Újabb lengyel nagymesternő, Dworakowska is továbbjutott, vereséggel kezdett, majd egyenlített, s a snelljátszmák feszültségét jobban bírta, mint a bolgár Velcseva. Újabb grúz siker született, Tkeselasvili a román Motoc ellen nyert, míg a moldávok is örülhettek, Petrenko az ukrán Alekszandrovát győzte le.

A világbajnoki ciklusról még semmi biztosat nem lehet tudni, mikor és milyen formában rendezik meg. Előbb még le kellene játszani a két világbajnoki döntőt, Kramnyik és Lékó mérkőzését, valamint Ponomarjov és Kaszparov összecsapását, majd a címegyesítő döntőt. A mérkőzések időpontjáról és helyszínéről még semmi biztosat nem lehet tudni, Kaszparovék meccsének helyszíneként újabban Jaltát emlegetik. Ruszlan Ponomarjov bejelentette, hogy a döntő elhalasztása miatt 150 ezer dollár kártérítést kér a FIDE-től.

Verőci Zsuzsa