Vágólapra másolva!
A férfi teniszezők többsége bojkottálja a jövő évi wimbledoni Grand Slam-tornát, ha nem emelik a pénzdíjakat.

"Szerintem rendkívül tisztességes és elfogadható az idei összeg is. Sajnálom, hogy a 117. bajnokság ilyen szomorú üggyel kezdődik" - mondta Chris Gorringe, a nem hivatalos füves pályás világbajnokság főigazgatója.

A profijátékosok a hétvégén tanácskoztak a juttatásról, s hétfőn hozták nyilvánosságra kissé meglepő véleményüket. Úgy vélik, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb részesedést kellene kapniuk. "Csak a párbeszéd segíthet. A Grand Slam-versenyeket nonprofit eseményként rendezik, a bevételt az utolsó pennyig a sportágra fordítjuk. Azt azonban el kell mondanom, az eddiginél is részletesebb indoklással kell szolgálnunk, meg kell értetnünk a teniszezőkkel, hogy a jelenlegi felosztás az ő érdekeiket is szolgálja" - érvelt Gorringe.

A férfi egyes wimbledoni győztese 575 ezer fontos (964 ezer dolláros) pénzdíjhoz jut, a főtábla 128 résztvevője között 3 146 680 fontot osztanak szét. Az "erősebbik nem" kritikája azért is furcsa, mert a női egyéni bajnokot "csak" 535 ezerrel (897 ezer dollárral) díjazzák, az összes indulót 2 696 560 fonttal. Vagyis a hölgyek jogosan követelhetnének azonos elbírálást, hiszen a melbourne-i Australian Openen és a New York-i US Openen ez már megvalósult, Wimbledon mellett csak a párizsi Roland Garroson nem érvényesül az egyenjogúság. Juan Carlos Ferrero 983 ezer dollárt nyert idén a Roland Garroson, míg Justine Henin-Hardenne 958 ezret.