Vágólapra másolva!

Készül a nemzeti lovasprogram

Egykor lovas nemzetként tartottak bennünket számon, s például fogathajtóink - elég csak a világbajnok Lázár-testvéreket említeni - ma is a földkerekség legjobbjai közé tartoznak. S ha megvalósul a készülő nemzeti lovasprogram, akkor számos egyéb területen is előre léphetünk. 

A készülő nemzeti lovasprogram kapcsán látta vendégül öt minisztérium képviselőit a Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek Szövetsé-gének elnöksége. A Kerepesi úti Nemzeti Lovarda dísztermében megtartott találkozón a szövetség elnöki teendőit ellátó Balázs Péter EU-nagykövet ismertette a hét projektből álló tervezetet az Oktatási Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a Gyermek, Ifjúsági és Sport Minisztérium szakemberei előtt.

A hazai lovas élet jobbítását célzó nemzeti lovasprogram - amit a tavasszal négy parlamenti párt képviselőiből alakult lovas eseti bizottság támogatásával dolgoznak ki - legfontosabb célkitűzései között a lóverseny rekonstrukciója, a lovassport fejlesztése, az oktatást, lovas turizmust, lovas terápiát és hagyományőrzést magába foglaló lovas élet fellendítése található. A tervezet feladatai között szerepel továbbá a lovas ágazat EU-integrációjának teljeskörű megvalósítása, az informatikai rendszer fejlesztése, az állategészségügy, kutatás és génmegőrzés problémakörének rendezése.

Balázs Péter indoklása szerint mindenképpen ki kell mozdítani jelenlegi nehéz helyzetéből a hazai lovas életet, lótenyésztést; lovas múltunk, hagyományaink erre köteleznek bennünket. Mielőbb rendezni kell a helyzetet, hiszen Európa a modern lovaskultúra bölcsőjeként tekint hazánkra: világhírű volt huszárságunk, a nagy méneseinkhez - Bábolna, Hortobágy, Mezőhegyes, Szilvásvárad - kapcsolódó épületegyüttesek pedig nemzetközileg is komoly kulturális értéket képviselnek.

Fábik Tibor