Vágólapra másolva!
Mintha csak a tavalyi, moszkvai Európa-bajnokság ismétlődött volna Bourges-ban: férfi párbajtőrben ismét Boczkó Gábor és az orosz Pavel Kolobkov jutott a döntőbe, és megint magyar siker született.

Igaz, Boczkó ezúttal nem egy, a ráadásban esett tussal, hanem két találattal, még az alap vívóidőben nyert. Ezzel 1997 és 2002 után harmadszor bizonyult a kontinens legjobbjának.

A lengyel Motyka elleni elődöntőben 7-7 után tetszés szerint érte el találatait, majd az utolsó asszójában is remekelt. Eleinte többnyire a sydneyi olimpiai bajnok, egyéniben kétszeres világ- és kontinenselső Kolobkov vezetett, a harmadik három percben viszont vagy döntetlen volt, vagy Boczkó állt jobban. Harminc másodperccel a vége előtt, 9-9-nél került előnybe, majd 11-9-re illetve egy együttes találattal 12-10-re módosult az állás. Már csak 7 másodperc volt hátra, amikor Kolobkov szépített - ekkor hosszúnak tűnt a maradék idő -, kicsivel később viszont megint két találatnyi volt a különbség, s ez végül meg is maradt. A színvonalas összecsapás nagy tetszést aratott a mintegy ezer néző körében.

"Most már elmondhatom, hogy a válogató versenyek után nagyon rossz állapotba kerültem lelkileg, pszichológushoz kellett járnom, hogy összeszedjem magam. Úgy érzem, még mindig nem vagyok teljesen rendben, de már javul a helyzet" - kezdte értékelését Boczkó. "Ami a mai versenyt illeti, három asszó után már olyan fáradt voltam, hogy egyáltalán nem bíztam a végső győzelemben. A döntőben talán éppen az hozta meg a sikert, hogy nem csináltam egyetlen felesleges mozdulatot sem. Örülök, hogy nyertem, de szeretném, ha a csapat is jól szerepelne. Ez nagyon fontos lenne a számomra."

Eredmények:
az elődöntőben:
Pavel Kolobkov (orosz) - Hugues Obry (francia) 15-13
Boczkó Gábor - Tomasz Motyka (lengyel) 15-9

a döntőben:
Boczkó - Kolobkov 14-12

a végeredmény:
1. BOCZKÓ
2. Kolobkov
3. Obry és Motyka

Imre Géza és Fekete Attila a 64 között fejezte be a szereplését. Kovács Iván nem került fel a főtáblára. Vasárnap a tőröző férfiak és a párbajtőröző nők egyéni küzdelmeire kerül sor.