Vágólapra másolva!
A budapesti úszó Európa-bajnokság helyszínére vonatkozó korábbi döntés megváltoztatásáról határozott a sportminiszter javaslatára a kormány - jelentette be Gál J. Zoltán szerdai zánkai, a kihelyezett tihanyi kormányülést követő sajtótájékoztatóján. A kormány május 28-án arról döntött, hogy a budapesti úszó-Eb-re új uszoda épül Lágymányoson.

"A körvonalazódó új döntés lehetővé teszi, hogy gyorsabb munkával, ugyanakkor a korábban tervezetthez képest alacsonyabb költséggel valósuljon meg a budapesti úszó-Eb" - közölte a kormányszóvivő. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc javaslata a változtatásról a nemzeti és az európai úszószövetséggel, valamint a tervezett új uszodáknak helyet adó egyetem vezetőivel folytatott egyeztetés után született.

Gál J. Zoltán elmondta: az úszó Európa-bajnokságot egy helyszínen rendezik meg, de a kormány három fővárosi uszoda ügyében döntött. "A margitszigeti Hajós Alfréd uszodát alkalmassá tesszük az Eb megrendezésére, megépül a lágymányosi uszodakomplexum, emellett megkezdődik a Kőér utcai uszoda fejlesztése. Mindez az eredetileg meghatározott költségeken belül marad" - közölte.

Gál J. Zoltán további részleteket nem árult el a módosításról, mondván: azokról a sportminiszter számol be a sajtó képviselőinek csütörtökön.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke jó érzéssel fogadta a kormánydöntést. Tekintettel a csütörtöki miniszteri sajtótájékoztatóra ezúttal azonban csak pontosításra vállalkozott: "A 2006. évi úszó Európa-bajnokság egy helyszínen, az újjávarázsolt margitszigeti Hajós Alfréd uszodában zajlik, de emellett felépül a lágymányosi uszoda is, sőt a Bp. Spartacus is egy újabb 50 méteres medencével gazdagodik. A keretösszeg változatlan, de ugyanannyi pénzből három létesítménynek örülhetünk. Ugye erre mondják: 'Egyet fizet, hármat kap!' Most már csak jól kell úszni és - mivel természetesen minden közös - vízilabdázni, az egyetemistáknak pedig az úszóedzések mellett tanulni. A többi adva van."