Vágólapra másolva!
Pénteken este Párizsban a második állomásához érkezik az atléták Golden League sorozata. Az egy héttel ezelőtti oslói viadal 12 GL-számának győztese közül 11 ott lesz a Stade de France-ban, hogy újabb lépéssel közelebb kerüljön a sorozat egymillió dolláros fődíjához.

Egy hete a norvég fővárosban a következők győztek a Golden League-számokban: férfiak, 100 m: Lewis-Francis (brit), 800 m: Mulaudzi (dél-afrikai), 5000 m: Bekele (etióp), 110 m gát: Olijars (lett), rúdugrás: Hysong (egyesült államokbeli), gerelyhajítás: Makarov (orosz); nők, 100 m: Sturrup (bahamai), 800 m: Mutola (mozambiki), 1500 m: Licsinszka (ukrán), 400 m gát: Pittman (ausztrál), magasugrás: Babakova (ukrán), hármasugrás: Aldama (kubai).

Közülük mindössze Bekele nem lesz ott a Stade de France-ban, mert az etióp augusztus végén a lehető legjobb formában szeretne ugyanitt versenyezni, a világbajnokságon.

A Golden League bónuszához mind a hat állomáson győzni kell (valamint indulni kell a Grand Prix-döntőben), s Párizsban biztosra vehetően szűkül majd az egymillió dollárban reménykedők köre. Férfi 100-on Lewis-Francis ellenfelei között ezúttal már ott lesz az exvilágcsúcstartó Greene is, igaz, az olimpiai bajnok amerikai sprinter mostanában nincs nagy formában. S a női 100-on Sturrupnak is nehéz dolga lesz az amerikai White és a hazai közönseég előtt versenyző Arron ellen.

Magasugrásban Babakova ellen ismét felvonul az oroszok különítménye (Csicserova, Szerjogina, Lapina, Kaliturina), hármasugrásban Aldama dolgát is egy orosz, Lebegyeva nehezítheti meg, 800-on pedig Mutolának ezúttal a szlovén Ceplakot is le kellene győznie. 1500-on Licsinszka már Oslóban sem számított esélyesnek, de ott legyőzte az orosz Zadorozsnaját. S ne feledjük, hogy azon a versenyen Varga Judit lett a bronzérmes, aki szintén rajthoz áll Párizsban. 400 méter gáton Jana Pittmant nagyon nehéz lesz legyőzni, a 11 oslói győztes közül leginkább talán rá érdemes fogadni, hogy ismét nyerni tud.

S hogy visszatérjünk a férfiakhoz, 110 m gáton nem Olijars, hanem az amerikai Allen Johnson és talán még a kubai Garcia az esélyes, gerelyhajításban Makarovra a világcsúcstartó cseh Zelezny is feni a fogát. 800-on Mulaudzi Oslóban meglepte a kenyai Bungeit, ezúttal nem biztos, hogy sikerül neki. S most még a nagy hajrájáról ismert orosz Borzakovszkij is rajthoz áll. A rúdugrás pedig teljességgel kiszámíthatatlan versenyszámnak ígérkezik, Hysong mellett sok esélyessel: Lobingerrel, Markovval, Hartwiggal. A franciák atlantai olimpiai bajnoka, Galfione viszont nem csak ezt a versenyt hagyja ki, eldőlt, hogy sérülése miatt a vb-n sem indulhat.

Nem GL-szám, de slágerszám lehet a férfi 400 méteres gátfutás is. Tavaly a dominikai Felix Sánchez egyike volt a négy fődíj nyertesének (egy éve 50 kiló színarany volt a bónusz), s most is szeretne maradandót alkotni. A franciák világbajnoka, Diagana sérülés miatt lemondta a versenyt, de a brit Rawlinson és a dél-afrikai Herbert személyében így is két komoly riválisa lesz Sáncheznek. S említsük meg a női 100 m gátat, ahol Devers, Alozie, Foster csúcstalálkozót láthat a közönség.

Fábik Tibor