Vágólapra másolva!
Roger Federer, Sebastien Grosjean, Andy Roddick és az Andre Agassit búcsúztató Mark Philippoussis jutott be férfi egyesben a wimbledoni teniszbajnokság elődöntőjébe. A nőknél a Williams nővérek a döntőbe jutásért legyőzték a két belga trónkövetelőt: Serena Justine Henin-Hardenne, míg Venus Kim Clijsters ellen diadalmaskodott.

Elsőként a holland Schalkent búcsúztató Roger Federer, majd a Björkmant verő Andy Roddick jutott be a legjobb négy közé férfi egyesben. Ugyanez sikerült Sebastien Grosjeannak is - a hazai közönség nagy bánatára. A francia teniszező Tim Henmant győzte le a még szerdán elkezdett mérkőzésen, így tovább tart a brit férfiak nyeretlenségi sorozata Fred Perry 1936-os sikere óta. A két esélyes könnyedén nyert: Roddick 1 óra 32 perc alatt Jonas Björkmant búcsúztatta, míg Federer 1 óra 38 percet töltött a pályán Sjeng Schalkennel szemben.

Az ausztrál Mark Philippoussis a torna egyik meglepetésemberét, a világranglista 198. helyén álló Alexander Poppot búcsúztatta drámai csatában, s először küzdhet a fináléba kerülésért. A 26 éves Philippoussis már 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben is negyeddöntős volt, de akkor nem lépett tovább.

A címvédő Serena Williams az elődöntőben a vártnál jóval könnyebben, 70 perc alatt nyert Justine Henin-Hardenne ellen. Sokan azt várták, hogy a Roland Garroson élete első egyéni Grand Slam-torna diadalát ünneplő belga játékos meglepetést okoz, vagy legalább megszorítja a világelsőt. Az amerikai sztár azonban az esős versenynapon bebizonyította, még várni kell a trónfosztásra, szinte esélyt sem adott ellenfelének. Serena Williams mindössze 10 önhibát vétett, s volt 23 nyerő ütése, míg Henin-Hardenne 16 rontás mellett csak 12 védhetetlen megoldást "produkált". Így elmaradt a várt nagy csata.

Úgy tűnik, hogy csak véletlen volt a párizsi kudarc, mert Venus Williams 1 óra 40 perc alatt nyert Kim Clijsters ellen, így ő lesz húga, Serena ellenfele szombati döntőben. Pedig a csütörtöki találkozó úgy indult, hogy a második helyen kiemelt belga teniszező megfosztja a nézőket az újabb családi finálétól, kevesebb rontással és több nyerő ütéssel "hozta" az első szettet, de lendülete eddig tartott. Venus Williams ugyanis felpörgette a ritmust, egyre bátrabban és jobban támadott, s 33 perc alatt egyenlített. Ezután szinte tökéletes teniszt mutatott be a korábbi világelső, mindössze egy önhibát vétett a döntő játszmában.

Venus a Roland Garroson a legjobb 16 között, míg Serena az elődöntőben búcsúzott, s akkor úgy tűnt, több hónapos "egyhangúság" után ismét sokesélyes női tornákat láthatnak a szurkolók. Erre most rácáfolt a két tengerentúli sztár, viszonylag simán felülmúlták a két legtehetségesebbnek tartott trónkövetelőt.

A Roland Garroson győztes Balázs György és Dudi Sela már a juniortorna nyitó körében kiesett Wimbledonban.

Férfi egyes, negyeddöntő:
Federer (svájci, 4.) - Schalken (holland, 8.) 6:3, 6:4, 6:4
Roddick (amerikai, 5.) - Björkman (svéd) 6:4, 6:2, 6:4
Grosjean (francia, 13.) - Henman (brit, 10.) 7:6 (10-8), 3:6, 6:3, 6:4
Philippoussis (ausztrál) - Popp (német) 4:6, 4:6, 6:3, 6:3, 8:6

Női egyes, elődöntők:
S. Williams (amerikai) - Henin-Hardenne (belga, 3.) 6:3, 6:2
V. Williams (amerikai, 4.) - Clijsters (belga, 2.) 4:6, 6:3, 6:1

Junior fiúk, páros, 1. forduló:
Figueroa, Flores (svéd, mexikói) - Balázs, Sela (magyar, izraeli, 4.) 3:0-nál Balázsék feladták

Férfi páros, negyeddöntő:
Bhupathi, Mirnyij (indiai, fehérorosz, 1.)- Damm, Suk (cseh, 8.) 7:6 (7-2), 7:6 (7-3), 6:3

Női páros, negyeddöntő:
Gyementyijeva, Krasznoruckaja (orosz, 15.) - Vento-Kabchi, Widjaja (venezuelai, indonéz) 3:6, 6:2, 6:1

A pénteki program, férfi egyes elődöntők:
Center-pálya (kezdés: 13 ó):
Grosjean (francia, 13.) - Philippoussis (ausztrál)
Roddick (amerikai, 5.) - Federer (svájci, 4.)