Vágólapra másolva!

Világsztárok az rg-vb főpróbáján

Egyszerű technikai tesztversenynek ígérkezett, valójában azonban világnagyságokat felvonultató rangos gála lesz a szeptember 24-28-i budapesti ritmikusgimnasztika-világbajnokság augusztus 13-i főpróbája.

"A hat nemzet sportolóit felvonultató augusztusi főpróbán szőnyegre lép a sportág két olyan nagysága, akikről az elmúlt esztendőkben a legtöbb szó esett, nevezetesen az orosz Alina Kabajeva és honfitársnője, Irina Csacsina" - mondta el Gyerőné Fritsch Zsuzsa, a magyar szövetség szakmai igazgatója. "Azt gondoltuk, hogy az eltiltásuk miatt Canossát járt versenyzők csak a vb-n mutatják be tudásukat, ám edzőik úgy gondolták, hogy jó, ha már augusztusban megismerik a verseny színhelyét, az olimpiai kvalifikációs vb-nek otthont adó Budapest Sportarénát."

Kabajeva és Csacsina vesszőfutása a 2001-es brisbane-i Jóakarat Játékok után kezdődött, amikor a doppingvizsgálaton furoszemidet találtak a szervezetükben, és ezért eltiltották őket. Mindketten a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, amely tavaly júniusban ügyük tárgyalásának idejére felfüggesztette büntetésüket, és versenyzési jogukat is visszaadta. Így Kabajeva, élve a lehetőséggel, a 2002- évi granadai Eb-n ismét rajthoz állt, megnyerte az egyéni összetettet, és csapatával is aranyérmes lett.

Kabajeva és Csacsina balszerencséjére a CAS nem sokkal később jóváhagyta a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) 2003. január 23-ig szóló eltiltását, és párját ritkító módon az eltiltást április 8-ig kiterjesztette. Emiatt Alina és Irina az idei riesai kontinensbajnokságon nem indulhatott, és ezt csak annak "köszönhették", hogy a CAS átmenetileg versenyzési lehetőséget biztosított számukra.

A viszontagságoknak azonban most már valóban vége, a sportág két klasszis augusztus 13-án "elővizsgázik", szeptember 24-től pedig vizsgázik Budapesten. S aligha kétséges, hogy mindketten athéni olimpiai résztvevőként búcsúznak majd Budapesttől és a szeptember 28-án gálával záruló sporteseménytől.

Az augusztus 13-i tesztversenyen egyébként az oroszok mellett lengyel, szlovák, fehérorosz és görög vendégek szerepelnek majd, valamint szőnyegre lép minden leendő magyar vb-szereplő és velük együtt az Universiadéra készülő kéziszer-válogatott is.

Fábik Tibor