Vágólapra másolva!
Kedden a bangkoki 12. amatőr ökölvívó világbajnokságon a tíz induló magyarból ötödikként az 54 kilós Bedák Zsolt búcsúzott a küzdelmektől, ezt követően Mucsi Ottó volt kénytelen meghajolni a nagyobb tudás előtt. Káté Gyula viszont szédületes teljesítménnyel szinte lenullázta a felnőtt világbajnoki ezüstérmest, Belfast második helyezettjét, az ukrán Kolesznikot, és ezzel bekerült a legjobb 16 közé. Szűcs István félnehézsúlyban kikapott az ukrán Fedcsuktól.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Bangkokból

Már elmúlt hajnali fél három, mire Szántó Imre szövetségi kapitány száját először elhagyta egy kényszeredett "igazatok van!" Mi tagadás, borzasztó nehéz is megemészteni, amikor a magyar világbajnoki ökölvívó-válogatott legképzettebb, legnagyobb klasszisú versenyzője, Balzsay Károly 20:13 arányú vereséget szenved a 16 közé jutásért egy nem túl acélos és nagynevű azeritől, bizonyos Tagijevtől. S bizony a hajnali órákba nyúló, elkeseredett elemzések során Szántó - talán a mundér becsületét védve a valamelyest kritikusabb szemléletű, Bangkokból tudósító magyar újságírókkal szemben - mindvégig azt magyarázta, hogy Balzsay tulajdonképpen megnyerte a meccset, csak a pontozók elcsalták.

Először maradjunk szigorúan a tényeknél: Tagijevet 20:13 arányban látták jobbnak a Vasas-Rica Hungária hatszoros magyar bajnok, Eb-ezüstérmes öklözőjénél. Mint ahogy az is tény: Balzsay messze valós tudása alatt, az ütőtávot hasztalan keresgélve bokszolt, a laikus számára döntetlen körüli eredményt hozó meccsen. A szakértők azonban kivétel nélkül azt állítják: pártatlan pontozás mellett a magyar fiúnak kellett volna nyernie. Ajtai Péter, a világ egyik legjobb pontozó- és vezetőbírója szerint 2-3 ponttal, Csötönyi Sándor, a szövetség elnöke, Szántó "Öcsi" bácsi és idősebb Balzsay Károly - fia edzője - véleménye szerint fölényesebben.

Idősebb Balzsay meggyőződése, hogy fia bármit csinál a szorítóban, azt a hétfő esti összecsapást akkor sem nyerhette volna meg. S a meglehetősen rosszul hangzó összeesküvés-elméletet Szántó is osztja: állítólag egalizálni kellett Kertész Henrik győzelmét a 64 kilóban, aki ugyancsak azerit vert 11:11 után, segédpontokkal, s a nemzetközi szövetség egyik főkorifeusa is azeri nemzetiségű.

Az elmélet azonban ott sántít, hogy Kertész az elfogulatlan szemlélők szerint is nyert, nem volt szüksége bírói segédletre, megmagyarázhatatlanul alakult ilyen szorosan a pontozás, azaz nem volt mit visszaadni. A sokat látott ringrókák állítják: ha Balzsay csak negyedét bokszolja annak, amit például a tavalyi permi Eb-n mutatott, akkor vacsorára megette volna Tagijevet. De nem bokszolta, így keddre már csak hat versenyzőnk maradt állva a tízből.

Aztán már csak öt, mert Bedák Zsolt - szívmelengető kezdés után - a végére leeresztett az orosz Gennagyij Kovaljov ellen, s 43:20-as, reális pontozással kikapott, nem került a legjobb nyolc közé. Sovány vigaszt jelentett, hogy az előtte szerepelt párban az azeri Mamedov 16:13-ra legyőzte az 54 kilós súlycsoport olimpiai bajnokát, a kubai Guillermo Rigondeaux-t. A negyedik menet előtt 13:11-re vezetett az addig roppant okosan bokszoló azeri, a negyedik etapot azonban legalább nyolc ponttal a kubai nyerte - mégis Mamedovot hozták ki nyertesnek. A pontozás "természetesen" Bangkokban, a 12. amatőr világbajnokságon is borzalmas, részben, mert a bírók felének fogalma sincs arról, mi történik a ringben, a másik fele meg - velejéig korrupt.

Visszatérve a "nagy" Bedákhoz: pechjére ugyanazt az oroszt fogta ki, akit tavaly Permben az első fordulóban, s ugyanúgy ki is kapott, bár most az első menet vége előtt pár másodperccel még 7:7 volt az állás. Aztán beindult az orosz gőzhenger, az Eb-ezüstérmes ledarálta Bedákot.

Eredmény:
54 kg (a 8 közé jutásért):
Bedák Zsolt - Gennagyij Kovaljov (orosz) p. v. 20:43