Vágólapra másolva!
Bár a két évvel ezelőtti belfasti világbajnokságon begyűjtött hét aranyérem helyett most, Bangkokban csak hármat nyertek a kubai ökölvívók a 12. amatőr vb-n, ám ezzel is a karibi ország bizonyult a viadal második legeredményesebb nemzetének.

Pedig az oroszok hat bokszolójával szemben Kuba csak négy "gladiátort" juttatott a szombati finálékba. Káté Gyula révén Magyarország is érdekelt volt az eredményhirdetésnél, az MTK 21 éves sportolója 60 kg-ban lett bronzérmes. Ajtai Pétert pedig a vb legjobb bírójának választották.

A tizenegy aranyérem közül tehát három-három Kubának és Oroszországnak jutott, Kazahsztán kettőt szerzett, a maradék hármon pedig Franciaország, Azerbajdzsán és Thaiföld osztozott. A világbajnokság legnagyobb egyénisége sokak egybehangzó véleménye szerint a könnyűsúlyú kubai Mario Kindelan volt, aki Houston és Belfast után harmadik vb-aranyérmét nyerte Bangkokban, s van már egy olimpiai bajnoki címe is. Az holguíni sportoló - két kisfiú 28 éves apukája - pazar boksszal szinte kipofozta a ringből a thaiföldi Pichai Sayothát, a 45-27-es pontkülönbség mindennél ékesebben beszél.

Remekelt a 75 kilós kazah Golovkin is, 64 kilóban viszont megkérdőjelezhető volt a francia Blain győzelme a meccset végigtámadó és -ütő orosz Maletyin, a hat évvel ezelőtti budapesti vb 60 kg-os aranyérmese ellen.