Vágólapra másolva!
Hatalmasat bukott, több csontját is eltörte, s végül mentővel vitték kórházba Joseba Belokit, az ONCE csapat kerékpárosát. Az összetett második helyén álló spanyol a 9. szakasz hajrájában törte össze magát, bukása még az őt üldöző Lance Armstrongot is úgy meglepte, hogy csak kivételes reflexének, no meg a szántóföldön való kerékpározásának köszönhette, hogy megúszta baleset nélkül. Az etapot a kazah Vinokurov nyerte, a sárga trikó még Armstrongé.

A Telekom kazah kerekese, Alekszander Vinokurov nyerte a centenáriumi Tour de France kilencedik szakaszát, de hiába a hőstett, a nap nem a győztesről szólt. A Bourg d'Oisans és Gap közötti 184,5 kilométeres etapon ugyanis az élboly vívott nagy csatát, s egy baleset borzolta az idegeket. Az összetettben második helyen álló spanyol Joseba Beloki (ONCE) már a véghajrá felé járt, amikor hatalmasat bukott, hírügynökségi jelentések szerint könyökét és fejét is beverte, s több csontja eltört, többek között combnyak-, könyök- és csuklótörést szenvedett. A bukáskor közvetlenül Beloki mögött tekert Lance Armstrong (US Postal), aki nagy reflexszel és lélekjelenléttel tudta csak kikerülni sporttársát, s a szántóföldön keresztül hajtva, levágva egy kanyart csatlakozott az élbolyhoz ismét.

"Beloki kereke éppen előttem durrant ki. Azonnal döntöttem, s a krosszozást választottam. Rettentően megijedtem, csak a túlélés reflexe hozta a megoldást, hogy a szántóföldre hajtsak" - nyilatkozta Armstrong. Szakaszgyőzelmével Vinokurov feljött az összetett második helyére, a sárga trikó továbbra is Armstrongé; az amerikai 21 másodperces előnnyel vezet kazah riválisával szemben.

A viadal magyar résztvevője, Bodrogi László (QuickStep-Davitamon) a 156. pozícióban végzett, összetettben a 124. helyen áll.

Ami rossz hír még Beloki sajnálatos sérülése mellett, az a Fassa Bortolo csapatát sújtó vírus. Az olasz istállóból már csupán hárman vannak versenyben, a kiesettek között van például az az Alessandro Petacchi, aki az első szakaszt követően diadalmaskodni tudott a harmadik, az ötödik és a hatodik etapon is - hogy aztán az első hegyi versenyen feladja a küzdelmet. Rajta kívül Marco Velo, valamint Nicola Loda is befejezte a viadalt vasárnap, majd hétfőre visszalépett a szintén gyengélkedő (és ez most nem a formára értendő) Aitor Gonzalez, Vlagyimir Gusztov és Sven Montgomery is. Az együttes számára azért jön különösen rosszul a sok kieső, mert Ivan Basso összetettben a 7. helyen áll, de neki így jóval kevesebb segítője lesz, mint vetélytársainak. Rajta kívül Marzio Bruseghin a 97., Dario Cioni pedig a 143. helyen áll.

Eredmények
9. szakasz, Bourg d'Oisans-Gap, 184,5 km:
1. Vinokurov (kazah, Telekom) 5:02:00 óra
2. Bettini (olasz, QuickStep-Davitamon) 36 mp hátrány
3. Mayo (spanyol, Euskatel) azonos idővel
4. Armstrong (amerikai, US Postal) a.i.
5. Ullrich (német, Bianchi) a.i.
6. Basso (olasz, Fassa Bortolo) a.i.
...8. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) a.i.
...10. Hamilton (amerikai, CSC) a.i.
...156. Bodrogi László (QuickStep-Davitamon) 32:43 perc hátrány

Az összetettben:
1. Armstrong 40:15:26 ó
2. Vinokurov 21 mp hátrány
3. Mayo 1:02 p h.
4. Mancebo 1:37 p h.
5. Hamilton 1:52 p h.
6. Ullrich 2:10 p h.
7. Basso 2:25 p h.
8. Heras (spanyol, US Postal) 2:28 p h.
9. Zubeldia (spanyol, Euskatel) 3:25 p h.
10. Mencsov (orosz, iBanesto.com) 3:45 p h.
...124. Bodrogi László 1.23:59 óra h.