Vágólapra másolva!
A dán Jakob Piil nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát. Összetettben továbbra is a címvédő amerikai Lance Armstrong áll az élen. Bodrogi László, a viadal egyetlen magyar indulója a mezőnnyel együtt, 21:23 perc hátránnyal a 139. helyen ért célba.

A Gap és Marseille közötti 219,5 km-es távot a pihenésre használták fel a favoritok, ezt jól mutatja, hogy a mezőny több, az összetettben esélytelen szökevényt elengedett. A kilencfős csoportból ketten végül több mint 21 perces előnnyel értek célba.

Az etap egyetlen negatívuma, hogy a főmezőnynek a 148. km-nél meg kellett állnia, ugyanis tüntetők feküdtek az útra, és megakadályozták a kerekesek szabad továbbhaladását. A rendezők azonban gyorsan "megtisztították" a terepet, majd másfél percet jóváírtak a feltartóztatott versenyzők idejéből. A szökevények az utolsó kilométereken csak egymással törődtek, s végül Piil jött ki győztesen a taktikai csatából.

Torokgyulladás miatt visszalépett az olasz Stefano Garzelli. Az idei Giro d'Italia második helyezettje, aki a szezonban eddig három viadalon diadalmaskodott, a hétfői, hegyekkel tűzdelt szakaszon már erőtlen volt, 32:43 perc hátránnyal csak a 143. lett, s ezzel összetettben visszacsúszott a 49. helyre. Lemaradása az éllovas amerikai Lance Armstronggal szemben 36:51 percre nőtt.

A kilencedik szakaszon óriásit bukó Joseba Beloki betegszállító repülőgépen Marseille-ből szülővárosába, Vitoriába szállították. A spanyol klasszis hétfő este nyílt töréses könyöke miatt, a gapi kórházban sürgősségi műtéten esett át. A további operációkra s a kezelésre a baszk kisváros klinikáján kerül sor. Az etap előtt még összetettben második helyen álló kerekes négy kilométerrel a cél előtt egy lejtőn a nagy hőség miatt megolvadt aszfalton megcsúszott, s az esés következtében combnyak-, könyök- és csuklótörést szenvedett.

A spanyol sajtó óriási terjedelemben foglalkozik a szerencsétlenül járt versenyzővel. A Marca címe "Egy álom véget ért", míg az El Paisé: "Dráma az Alpokban". Juan Carlos király, aki a televízión keresztül követte nyomon az eseményeket, kedden táviratozott az ONCE kapitányának, s azt írta, hogy nyugodjon meg, mert jövőre biztosan ismét ott lesz a karavánban. Mariano Rajoy, miniszterelnök-helyettes ugyancsak együttérzését fejezte ki: "Valamennyien nagyon sajnáljuk, ami történt, hiszen fantasztikusan versenyzett, de profiként még sok sikeres esztendő vár rá."