Vágólapra másolva!
A címvédő amerikai Lance Armstrong nyerte a harmadik pireneusi szakaszt a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, s sikerével növelte előnyét összetettben legnagyobb riválisával, a német Jan Ullrichhal szemben. Bodrogi László 23:02 perces hátránnyal a 64. helyen végzett a 15. szakaszon, így összetettben 2:55:08 órás hátránnyal a 109..

Képgaléria - életképek a Tourról

A 15., a Bagneres-de-Bigorre és Luz-Ardiden közötti etap során három - egy első és két kiemelt kategóriás - hegyet kellett megmászniuk a kerekeseknek. Ezúttal a legnagyobb esélyesek nem az utolsó emelkedőre hagyták a döntést, s már a második, legendás Col du Tourmalet-n megkezdődött a verseny. Az Ullrich által diktált rendkívül gyors tempót csupán Armstrong, illetve a két baszk, Iban Mayo és Haimar Zuibeldia bírta. Ennek ellenére a lejtőn még felért az élbolyra az összetettben harmadik helyen álló kazah Alekszandr Vinokurov és a többi hegyi specialista.

Az utolsó kaptatón azonban igazi dráma zajlott: amikor a legutóbbi négy alkalommal győztes amerikai "megtámadta" vetélytársait, az őt követő Mayóval együtt óriásit bukott, ugyanis a kormánya beleakadt az egyik néző belógatott sapkájába. A Tour mindig is híres volt a sportszerűségről, így az élmezőny bevárta a 31 éves klasszist.

Armstrongnak nem szegte kedvét az esés, és másodszorra már sikerült elmennie az Ullrich vezette csoporttól, s végül az időjóváírással együtt 52 mp-t vert az 1997-es bajnokra, így összetettben 1:07 perc az előnye.

Ezzel a texasinak reális esélye nyílt arra, hogy egymás után ötödször is megnyerje a legjelentősebb kerékpáros körversenyt, s csatlakozzon a spanyol Miguel Indurainhoz, akinek ezt a bravúrt már sikerült végrehajtania 1991 és 1995 között.

A szakasz során az is eldőlt, hogy Bodrogi francia csapattársa, Richard Virenque matematikailag is megnyerte - amennyiben befejezi a vasárnapig tartó versenyt - a "hegyek urának" járó pöttyös trikót, így hat sikerével a belga Lucien Van Impével együtt ő lehet ennek a kategóriának a csúcstartója.