Vágólapra másolva!
A 100 méteres női mellúszás selejtezőjét sikerrel vette Kovács Ágnes, aki a középdöntőben folytathatja, nem jutott viszont a legjobb tizenhat közé Reményi Diána. Kiesett 200 gyorson Kerékjártó Tamás és Gyurta Dániel is, míg 100 háton Cseh László az 5., Horváth Péter pedig a tizedik helyen került tovább. A továbbjutók este a középdöntőkben folytatják, egyetlen finalistánk Kovács Ágnes lesz, aki a 200 méteres vegyes úszásban csobban vízbe.

A reggelhez igazított álmos kezdés jellemezte a vb úszóprogramjának második napján elsőként rajtoló magyarokat, jelesül a 100 m mell előfutamaiban szólított Kovács Ágnest és Reményi Dianát. Önmagában az ásítós indulás nem jelentett volna gondot, az viszont igen, hogy a riválisok a jelek szerint korábban ébredtek, mert nagyon jó időket értek el, alaposan megnehezítve ezzel a szükségesnél kevesebb energiát mozgósító vetélytársnők dolgát, köztük a két magyarét. Akik egyébként nem úsztak rosszul, más kérdés, hogy ez a "nem rossz" - 1:11.35 perc - Reményi esetében az összesítésben csak a 23. helyhez volt elegendő a 64 úszót számláló mezőnyben.

Kovács Ágnes, a szám világbajnoki bronzérmese azért azt a szívességet nem tette meg a többieknek, hogy kiessen, viszont az 1:10.05 perc csupán a derékhad tagjaként, vagyis a 12. legjobb idővel juttatta tovább az esti középdöntőbe. A 18 órakor startoló programban Ági még egy döntőben is érdekelt, igaz, a 200 m vegyes úszás nem tartozik fő számai közé.

Nem került a középdöntőbe egyik magyar úszó sem a 200 méteres gyorsúszásban. Kerékjártó Tamás Ian Thorpe-pal egy előfutamban tempózhatott, ám amíg a versenyszám ausztrál világbajnoka és világcsúcstartója magabiztosan nyerte az időfutamot, Kerékjártó ugyanitt 1:51.63 perccel - holtversenyben az olasz Emiliano Brembillával - utolsóként ért célba.

Hasonlóképpen járt a távot 1:58.58 p alatt teljesítő ifjú tehetség, az alig 14 éves Gyurta Dániel is, de neki még igazán van ideje a további jelentős fejlődésre, akár Thorpe-szintű magasságba is eljutni, bár a hozzá legközelebb álló műfaj nem a gyors-, hanem a mellúszás. Ami a végső helyezést illeti: Kerékjártó a mamutmezőnyben - ahol is 94-en próbálkoztak - a 31., Gyurta pedig a 65. lett.

Ami nem ment gyorson, ment háton: vagyis a 100 m férfi hátúszásban nagy vízicsatában mindkét magyar beverekedte magát a középdöntőbe. Előbb Horváth Péter produkált jó időt 55.47 másodperccel, s lett harmadik előfutamában, majd Cseh László még jobbat - 55.11 mp -, minek köszönhetően a másodikként ért célba saját selejtező nyolcasában. A tizenkét előfutamos selejtező végén összesítésben Cseh az 5., Horváth a 10. legjobbként került fel a 16 továbbjutó nevét tartalmazó listára.

Forrás: EPA
Női 100 méteres hátúszásban már az előfutamban kiesett a világcsúcstartó Coughlin

Óriási meglepetésre nem jutott tovább a női 100 méter hátúszás délelőtti előfutamából a szám világcsúcstartója, az amerikai Nathalie Coughlin. A klasszis csak 1:03.18 perc alatt teljesítette a távot, és ezzel messze elmaradt az 59.58-as rekordjától. Coughlin vasárnap a 4x100 m gyorsváltó tagjaként aranyérmes lett a katalán fővárosban. Ezen kívül még 100 gyorson és pillangón, 200 háton, valamint a többi váltóban szerepel majd.


Az esti program (18 órától)
női 100 m pillangó - DÖNTŐ
férfi 50 m pillangó - DÖNTŐ
női 100 m mell - elődöntők
férfi 200 m gyors - elődöntők
női 100 m hát - elődöntők
férfi 100 m mell - DÖNTŐ
férfi 100 m hát - elődöntők
női 200 m vegyes - DÖNTŐ