Vágólapra másolva!
Két éve Nyíregyháza, tavaly Debrecen rendezte az atlétikai országos bajnokságot, s most ismét a nyírségi megyeszékhely lesz a házigazda. Szombaton és vasárnap a nyíregyházi Városi stadionban kerül sor a sportág immár 108. országos bajnokságára - éppen három héttel a párizsi vb előtt. Ám az ide utazó magyar csapat vasárnap estére még nem áll össze.

Az elmúlt években a vb- vagy Eb-szintek teljesítésére rendre az ob adta az utolsó esélyt, de idén még kettő adódik: augusztus 8-án a Honvéd nemzetközi viadalán, 10-én pedig a szombathelyi MAL-kupán is be lehet kerülni a csapatba. S természetesen jövő vasárnapig a külföldi versenyeken is.

Ami az ob-t illeti, egy országos csúcs már az első előfutam előtt született: 656 (356 férfi és 300 nő) versenyző adta le a nevezését, ami részvételi rekord. A legnépesebb a férfi 800 méter mezőnye lesz 37 indulóval, s bár a férfi kalapácsvetés az ellenpólus tíz nevezővel, ez a verseny azért több izgalmat sejtet: indul a tavaly Európa-bajnokságot nyert Annus Adrián, az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázs, az 1999-ben vb-ezüstöt szerzett Németh Zsolt, a néhány napja U23-as Eb-t nyert Pars Krisztián, valamint az idén már 80 méter fölé jutott Botfa Péter is. Az idei világranglistán Annus 82,73 méteres eredménnyel harmadik, Botfa 80,67-tel nyolcadik.

Világszínvonalú vetélkedést hozhat a férfi diszkoszvetés is. Bár a világ idei legjobb eredményével, 70,78-cal rendelkező Európa-bajnok Fazekas Róbert a napokban kertjében szögbe lépett, vasárnapra remélhetőleg már el is felejti a peches esetet. A világranglistán Máté Gábor 66,99-cel a hatodik, Kővágó Zoltán 65,29-cel a 15., s a hét végén akár még feljebb is léphetnek. De a csapattagságra a 2001-ben vb-hetedik Varga Roland is pályázik.

A hazai élmezőny további tagjai szinte kivétel nélkül neveztek, így Dobos Gábor (100 m), Németh Roland (100, 200), Varga Judit (800, 1500), Vaszi Tünde (távolugrás), Divós Katalin (kalapácsvetés), Molnár Krisztina, Szabó Zsuzsa (mindkettő rúdugrás), Szabó Nikolett (gerelyhajtás) és Győrffy Dóra (magasugrás).

"A világbajnokságon várhatóan 23-25 versenyzővel veszünk részt, legalábbis akkor, ha 4x100-as férfi váltóban is nevezünk. Ez utóbbi még nyitott kérdés. Az ob után 80-85 százalékban meglesz a vb-csapat, a teljes névsor pedig jövő vasárnap a szombathelyi MAL-kupa után" - tájékoztatott Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója.

A kétnapos bajnokságot szombaton 13 órakor a női kalapácsvetés nyitja, 14.30-kor kezdődik a férfi távolugrás és a rúdugrás, a női gerelyhajítás, s ekkor lövik el a női 100 m gát időelőfutamait is. A napot 18.30-kor a férfi kalapácsvetők viadala zárja. Vasárnap 14.30-kor a női diszkoszvetés lesz az első versenyszám, az utolsó pedig 18.35-kor a férfi 5000 m. A férfi diszkoszvetők ezt megelőzően 17.30-kor kezdenek, s 19 órára ők is végeznek.

Fábik Tibor