Vágólapra másolva!
Lennox Lewis, a profi nehézsúly vitathatatlan profi világbajnoka ugyanazzal a dilemmával néz szembe, amellyel Muhammad Ali és Sugar Ray Leonard - ketten a történelem legnagyobb ökölvívói közül - szembesültek sikerekben gazdag pályafutásuk vége felé. Folytatni vagy befejezni?

A 37 éves Lewis hivatalosan készül a Vitalij Klicsko elleni visszavágóra, melyért 30 millió font (12 milliárd forint) ütheti a markát. Ugyanakkor bevallotta: "Öregszem. Már semmi sem hajt előre, nincs mit bizonyítanom, sem magamnak, sem a világnak Így nem könnyű. Mostanában azon kapom magam, hogy egyre többet gondolkozom azon, vajon mi késztette Alit és Leonardót a folytatásra, az újabb és újabb visszatérésekre. A pénz? A hírnév hajhászása? A dicsőség? Egyelőre nem tudom a választ. Az egyik énem azt mondja: Fejezd be! A másik azonban éppen ellenkezőleg: Tanítsd móresre Klicskót! Most melyiknek higgyek?"

Ezekben a napokban a késő őszre tervezett visszavágó helyszínének kiválasztása folyik. Amennyiben Las Vegas mellett döntenek a promóterek, akkor van esély arra, hogy megdőljön a tavalyi, memphisi Lewis-Tyson meccs bevételi világrekordja. Akkor 100 millió font (40 milliárd forint) folyt be a meccs kapcsán.

Az első Lewis-Klicsko mérkőzést a hatodik menetben nyerte leléptetéssel a brit világbajnok. Az ukrán óriás arcán és szemhéján 55 (más források szerint hatvan) öltéssel varrták össze a borzalmas sebet, amely azonban meglepően gyorsan gyógyult. Lewis azonban nyitva hagy még egy lehetőséget: nem kizárt, hogy Roy Jones Juniorral csap össze a WBA nehézsúlyú koronájáért, 20 millió font (8 milliárd forint) fejében.

"Ha Klicskót választom, akkor az lesz a hattyúdalom, utána befejezem. Ám Roy a minap felhívott telefonon, és érdekes dolgokat mondott. Olyanokat, amelyek elgondolkodtattak. Azt hittem, a Tyson-meccsnél feljebb már nincs út. Aztán jött a 203 centis, 110 kilós Klicsko, és a boksz másodlagossá vált, verekedés, bunyó lett az összecsapásból. Borzalmas formában voltam, de még így sem tudott legyőzni az ukrán. Kibírtam a legjobb ütéseit is, aztán kapott tőlem egy olyan felütést, hogy majdnem leesett a feje. Az utolsó harminc másodpercben, mielőtt leléptették, én tartottam a karjaimban, különben összeesett volna."

Érdekes, ezt nem mindenki így látta, ettől függetlenül az év csemegéje lehet a Lewis-Klicsko visszavágó.

Ch. Gáll András