Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét végi atlétikai országos bajnokságon a várakozásnak megfelelően a dobó szakág képviselői szállították a legjobb eredményeket. Annus Adrián 81,97  méteres dobással nyerte a kalapácsvetést, Fazekas Róbert 67,94-gyel a diszkoszvetést; s mindkét eredmény a negyedik helyre lenne jó az idei világranglistán.

Annus ob-győzelmét jelentő dobásánál idén csak a japán Murofusi (84,86), a fehérorosz Tyihon (83,64) és maga Annus (82,73) ért el jobb eredményt. A diszkoszvetőknél Fazekas vezeti a rangsort (70,78), megelőzve a német Riedelt (69,50) és a litván Aleknát (68,86.). A nyíregyházi Városi-stadionban rendezett ob-n azonban szombaton este Annus csak az utolsó, hatodik kísérletével szerezte meg az aranyérmet azzal a bizonyos 81,97-tel, mert addig Botfa Péter állt az élen, 80,20-szal.

- Miként fordulhatott elő, hogy Európa-bajnokként és toronymagas favoritként az utolsó pillanatig izgulnia kellett, megnyeri-e az ob-t? - kérdeztük Annus Adriánt.
- Az első kísérletemet "szokás szerint" elszúrtam, a második, szerintem 81 méter körüli, szektoron kívüli dobásom után pedig olyannyira megzavarodtam, hogy teljes káosz állt be nálam, azt sem tudtam, hol vagyok. Annak természetesen örülök, hogy végül megnyertem a bajnokságot, de ez a tőlem elvárható minimum volt.

- Előzetesen mivel lett volna elégedett?
- Úgy indultam el Nyíregyházára, hogy megdöntöm az országos csúcsot, s erre már van is esélyem, hiszen az elmúlt hetekben edzéseken többször is dobtam 84 méter körül. (A magyar csúcsot Gécsek Tibor tartja 83,68-al, amit 1998-ban ért el - a szerk.) Ám amikor pénteken megnéztem a nyíregyházi stadion dobókörét, s láttam, hogy milyen érdes a felülete, tudtam, hogy nem dobok országos csúcsot. Ha itt valaki 84 métert ér el, akkor az a világcsúcsot is megjavítja.

- A második és a harmadik dobása is szektoron kívülre ment, a negyedik pedig a hálóba vágódott. Utána állítottak is a dobóketrecen. A rossz beállítás is zavarta?
- Azt, hogy három dobásom is elrontottam, nem foghatom a ketrecre. Ezt egyébként úgy kell tekinteni, mintha ott sem lenne, csupán az a feladata, hogy védje a nézőket. Ha technikailag jól dobtam volna, akkor a kalapács oda megy, ahova kell. De sajnos még az ötödik dobásom sem volt tökéletes, a kalapács nyele érintette a ketrecet. Az én hibámból.

- De így is 79,08-ig szállt a kalapács, majd hatodikra jött a 81,97-es dobása. Ezt már a düh hozta ki önből?
- Fogalmam sincs. Inkább a bizonyítási vágy. Ezt az ob-t mindenképpen meg kellett nyernem, mert ha nem sikerül, akkor az árt a renomémnak.

- Három héttel a párizsi vb előtt a 81,97-es eredménnyel azért feltehetően nem elégedetlen, vagy igen?
- Nem vagyok elégedett. Igazából csak annak örülök, hogy a végén, amikor már csupán egyetlen dobásom maradt arra, hogy megnyerjem a bajnokságot, akkor sikerült összekapnom magam. De még egyszer mondom, ennek nem lett volna szabad így alakulnia.

- Most vasárnap Szombathelyen, a MAL-kupa nemzetközi versenyen hazai pályán dobhat, a megszokott a dobókörből. Ismét ráhajt az országos csúcsra?

- Mindenképpen.

Fábik Tibor