Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny ötödik fordulójában óriási küzdelem után fejeződött be döntetlennel Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter rangadója. Nagymesterünk előző fordulóbeli balszerencsés veresége után fantasztikus versenyzői erényeket csillogtatott meg, új megnyitási változattal lepte meg Kramnyikot, aki csak nagyon pontos védekezéssel tudta hárítani sötét támadását. Az izgalmas csatában Lékó gyalogelőnyt szerzett, de a végjátékot a világbajnok remire mentette. Az éllovas moldáviai Viorel Bologan gyorsan békét kötött Tejmur Radzsabovval, s megőrizte egypontos előnyét. Könnyen szerezte meg első győzelmét Viswanathan Anand. A keddi szabadnap után a második körben Lékó első partiját az indiai exvilágbajnok ellen játssza.

A dortmundi szuperverseny egyik nagy rangadóját vívta Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter. Egymás elleni világbajnoki döntőjük előtt fantasztikus partit játszottak, s ebben nagymesterünknek komoly érdemei vannak. Remek versenyzői erényekről tett tanúbizonyságot, hiszen egy balszerencsés vereség után is vállalta a bonyolult megnyitást. Péter azt a változatot játszotta meg, ahol a linaresi szuperversenyen világossal Garri Kaszparovval vívott emlékezetes küzdelmet. Ezúttal nem a kedvenc Szvesnyikov-változatban próbált szerencsét, hanem a Najdorf-változat ún. angol támadásában ásta ki a csatabárdot.

Kramnyik óráján gyorsan múltak a percek, láthatóan meglepte őt nagymesterünk választása. A különböző oldalra történt sáncolás után mindketten megindították a szokásos támadást, de nagymesterünk megelőzte a világbajnok akcióját. A félig nyílt b vonalon felvonult a nehéz üteg, s Kramnyiknak minden tudására és higgadtságára szüksége volt, hogy hárítsa a veszélyeket. A világbajnok időzavarban is megtalálta az egyetlen menekülési esélyt, gyaloghátrányos bástyavégjátékra egyszerűsített, ahol aktív bástyájával kiharcolta a fél pontot. Klasszikus gondolkodási idejű partiban Lékó változatlanul őrzi veretlenségét Kramnyikkal szemben.

Könnyen szerezte meg első győzelmét Viswanathan Anand. A németek ifjú reménysége, a 17 éves Arkadij Naiditsch kissé naivan próbált rohamozni, az indiai exvilágbajnok villámgyorsan átvette a kezdeményezést, s anyagi előnyt szerzett, majd elfogta a titán vezérét. A versenyben meglepetésre éllovas Viorel Bologan gyorsan remizett Tejmur Radzsabovval és megőrizte egypontos előnyét. Befejeződött a torna első köre, a 15 partiból hét dőlt el. A keddi szabadnap után a nagymesterek ellenkező színelosztás mellett ismét megmérkőznek egymással. Lékó Péter szerdán Anand ellen világos lesz, Kramnyikkal a kilencedik fordulóban játszik másodszor.