Vágólapra másolva!
Vasárnap Berlinben a negyedik állomásához érkezik az atlétikai Golden League-sorozat, s még ketten pályázhatnak az 1 millió dolláros fődíjra. Ahhoz, hogy továbbra is megmaradjon az esélye a nem mindennapi nyereményre, a bahamai Chandra Sturrupnak 100 méteren, a mozambiki Maria Mutolának 800-on kellene ezúttal is győznie.

A 31 esztendős Mutola a sorozat első szériájában, még 1993-ban egyike volt annak az öt versenyzőnek, akik osztoztak a fődíjon, ám akkor egyrészt kevesebb is volt a prémium, másrészt többfelé is oszlott; igaz, csak négy versenyen kellett ("Golden Four") nyerni. Mutolának nem rosszak az esélyei arra, hogy idén mind a hat állomáson begyűjtse az elsőséget (Oslo, Párizs és Róma már megvolt, s még Zürich és Brüsszel lesz soron), hiszen idén 800 méteren megszorítani sem nagyon tudták az ellenfelei. Az osztrák Graf mindenesetre újra megpróbálja. Sturrupnak 100-on már jóval nehezebb dolga lesz. Az ellenfelei között ugyanis idén most először ott lesz a világbajnok ukrán Block (előző nevén Pintuszevics) és az amerikai Devers is; s a francia Arron és az amerikai White sem lebecsülhető rivális.

Az "Internationales Stadionfest" elnevezésű, azaz ISTAF-verseny slágerszáma a női hármasugrás lehet, amelyben indul az örökvilágranglista első három helyezettje: a világcsúcsot 15,50 méterrel tartó ukrán Kravec, valamint az orosz Lebegyeva (15,32) és a kubai Aldama (15,29). A kubai és az orosz versenyző idén hatalmas harcban van egymással: Oslóban Aldama 15,11-gyel nyert, Párizsban Lebegyeva 15,12-vel, majd Rómában jött Aldama a már említett 15,29-cel. Kravec idén még csak 14,42-ig jutott.

Berlinben öt magyar versenyző is rajthoz áll. Az Eb-4. helyezett Varga Judit 1500 méteren, Dobos Gábor 100-on, valamint utóbbival a 4x100-as férfi váltónk is. A Dobos, Pauer Géza, Németh Gergely, Gyulai Miklós összeállítású kvartett számára nagy a tét: ha 39 mp körüli idő alatt teljesíti a távot, akkor az augusztus 23-án kezdődő párizsi világbajnokságon is szerepelhet.

Berlinben az ISTAF-versenyt 1937 óta rendezik meg, s a krónikája tizenöt világcsúcsot rögzít. Az utolsót, 2000 méteren (4:44,79 perc) a marokkói el-Guerrouj 1999-ben érte el, s ezt a rekordot azóta sem javították meg.