Vágólapra másolva!
Minden idők egyik leggyengébb eredményét produkálta a magyar férfi tornász-válogatott az anaheimi világbajnokságon, és Gál Róbert révén csak egy olimpiai kvótát szerzett. A Gál, Fekete Levente, Detrői Zoltán, Lőrik Attila, Király Roland, Takács Árpád összeállítású csapat végül a 21. helyen zárt, míg Gál az egyéni összetettben mutatott teljesítményével saját magának harcolt ki athéni indulási jogot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2000-es sydneyi olimpián, valamint a tavalyi debreceni vb-n gyűrűn aranyérmes Csollány Szilveszter nem versenyezhet jövőre a görög fővárosban, s emiatt valószínűleg befejezi sikerekben gazdag pályafutását.

A teljes, azaz hatfős olimpiai szerepléshez az együttesnek a legjobb 12 között kellett volna végeznie - ez volt egyébként a célkitűzés -, míg a 13-18. hely két indulási jogot érne. Viszont amit a vasárnap hajnali selejtezőben mutattak a magyarok, azt jobb gyorsan elfelejteni, csupán egy-két gyakorlat ütötte meg a nemzetközi élvonal szintjét. Ezek közé tartozott Gál talaj- és ugrásgyakorlata. Előbbivel például a hetedik helyen bejutott a vasárnap hajnali fél kettőkor kezdődő döntőbe, s utóbbival sem kell szégyenkeznie.

Egyéni összetettben ugyan a 24-es fináléról lemaradt, viszont az olimpiai repülőjegyét így is sikerült megváltania. Az ötkarikás kijutási rendszer alapján az 1-18. helyezett válogatottak tornászainak eredményét nem számítva kellett a legjobb tízbe kerülni, és ilyen rangsorolás szerint Gál az ötödik lett. Egy-egy maláj, izlandi, izraeli és kazah előzte meg.



Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára érthető módon nagyon szomorú volt: "Már több mint egy hete vagyunk Anaheimben, de a versenyzők a selejtezőben ugyanazokat a hibákat követték el, mint a gyakorlásokon vagy a pódiumedzésen. Mindenki feszült volt, nem tudott eléggé összpontosítani. Az okokat ki kell deríteni." Hozzátette, hogy az első hazai elnökségi ülésen - amelynek még nincs pontos időpontja - foglalkoznak a történtekkel.

Gál ugrásban is finalista

Gál Róbert a talaj mellett ugrásban is bejutott a szerenkénti döntőbe az anaheimi tornász-világbajnokságon. A magyar férfi válogatott egyetlen olimpiai kvótása a csapatselejtezőben mutatott teljesítménye alapján lett tagja a nyolcas finálénak. Az FTC tornásza két ugrást mutatott be, előbb 9,60-at, utóbb 9,512-et kapott, az átlag pontszáma pedig 9,556.



Az edző nem titkolta, hibásnak érzi magát. "Most már világos, hogy pszichésen jobban fel kellett volna készíteni a csapatot. Ez az én bűnöm. Többen edzésen vagy felmérőn remekeltek, ugyanakkor a legfontosabb viadalon, itt a vb-n egyszerűen megroppantak. Abban viszont, hogy kényszerből több sérültet kellett szerepeltetni, nem érzem magam felelősnek. Még így is fizikailag jó állapotban voltak a versenyzők, elegendő edzésmunkát, gyakorlatot teljesítettek, s inkább fejben rontottak" - mondta Vereckei, aki rezignáltan ült az Arrowhead Pond Aréna lelátóján, s figyelte az utóbbi években sokat fejlődő riválisok sziporkázását.

A csapatselejtező nem csak a magyaroknak volt csalódás. A címvédő Fehéroroszország csak a 13. lett, vagyis nem lehet teljes létszámmal jelen Athénban. Az olimpia házigazdái, a görögök 25-ként zártak, így csupán egyetlen férfi versenyzőjük, Vlasziosz Marasz szerepelhet saját közönsége előtt jövő augusztusban.

Férfi csapatselejtező, végeredmény (52 ország):
1. Egyesült Államok 227,743 pont
2. Japán 227,046
3. Kína 225,119
4. Románia 224,770
5. Koreai Köztársaság 224,047
6. Oroszország 223,380
7. Franciaország 222,893
8. Ukrajna 222,734
9. Kanada 220,617
10. Spanyolország 220,432
11. Olaszország 219,594
12. Németország 219,132
... 21. Magyarország (Gál Róbert, Fekete Levente, Detrői Zoltán, Lőrik Attila, Király Roland, Takács Árpád) 214,307

A legjobb 12 csapat teljes létszámmal szerzett olimpiai kvótát, míg az első nyolc magyar idő szerint szerda hajnalban az érmekért küzd Anaheimben. Egyéni összetettben a minden szeren érdekelteket vették figyelembe. Ez alapján Gál a 36. helyen végzett. A péntek hajnali döntőbe a legjobb 24 került, de kikötés volt, hogy egy-egy ország legfeljebb két versenyzővel lehet fináléban.