Vágólapra másolva!

Hatszázezer néző az atlétikai vébén

Óriási az érdeklődés a szombaton kezdődő párizsi atlétikai világbajnokság előtt. A jegyek 76 százaléka, 430 ezer belépőjegy már elkelt, s a tíznapos vébén minden bizonnyal összejön a 600 ezres nézőszám.

A Párizs északi elővárosának számító Saint-Denis-ben található Stade de France-ban rendezték az 1998-as labdarúgó-vb döntőjét (Franciaország-Brazília 3-0), s azt akkor 75 ezren láthatták a helyszínen. A stadion egy átlagos atlétikai versenyen 71 ezer fizető nézőt tudna fogadni, de a világbajnokságon mások a lebonyolítás és a televíziós közvetítés technikai feltételei, s minden igényt kielégítő, monitorokkal ellátott hatalmas sajtótribünt is ki kellett építeni. Így valójában csak 62 500 ülőhely lesz a stadionban. Ám ebből is 7500-at lefoglalnak a különféle akkreditálással rendelkezők, mint például az éppen nem versenyző atléták, az újságírók és a tiszteletjeggyel rendelkezők. Marad tehát napi 55 ezer megvásárolható belépő, azaz a tíz napra 550 ezer. S ebből 430 ezer már elkelt! Mindez közel telt házat sejtet; azt, hogy a 62 500 ülőhelyből nem sok marad szabadon.

Ami a belépők árát illeti, aki beéri a délelőtti programmal, a selejtezőkkel, az 8 euróért oda ülhet, ahova akar és tud. A délutáni műsorra a legolcsóbb jegy 11 euróba kerül, kivéve augusztus 26-án és a legtöbb döntőt kínáló 31-én. A 26-a a férfi 100 méter miatt különleges, de nekünk a férfi kalapácsvetés miatt is. Ezen a két napon 16 euróba kerül a legolcsóbb jegy. A legdrágább viszont 130-ba, ami átszámítva 35 ezer forint. A további napokra 11-105 euróig kaphatók belépők, de a szervezők arra figyelmeztetnek, hogy aki ott akar lenni a vébén, az igyekezzen a jegyvásárlással, mert még hoppon marad.

Fábik Tibor