Vágólapra másolva!
Fazekas Róbert hatodik helyen jutott a diszkoszvetés keddi döntőjébe a párizsi atlétikai világbajnokságon, ugyanez nem sikerült Kővágó Zoltánnak és Máté Gábornak.

Kissé ráijesztett a magyar csapatra Fazekas Róbert, a diszkoszvetés elsőszámú esélyese, akivel szemben egyértelműen az aranyérem megszerzése a cél a párizsi atlétikai világbajnokságon. Csoportjában nem sikerült teljesítenie a 64,50 méteres selejtező szintet, de 64,44 méteres eredményével is döntőbe jutott.

Az Európa-bajnok és az idei világranglistát 70,78 méterrel vezető Fazekas első kísérletét elrontotta, majd 63,70-ig repítette a szert. Ezzel a második sorozat után csak a negyedik helyen állt, s félő volt, ha nem javít, nem kerül fináléba. Közben a világranglista-negyedik német Michael Möllenbeck, a dél-afrikai Frantz Kruger és a vb-bronzérmes fehérorosz Vaszilij Kaptyuh is megdobta a szintet.

Harmadszorra a diszkosz a 64,50-et jelölő sárga vonalat érintve landolt (64,44). Ezzel negyedikként zárt, s a második csoportban is csak ketten értek el nála jobb eredményt. Sajnos nem Kővágó Zoltán és Máté Gábor brillíroztak, így ők elbúcsúztak a további küzdelmektől. (Pedig a legjobb 12 közé kerülés elvárható volt velük szemben is, azonban mindketten jócskán elmaradtak idei legjobbjuktól (66,03 illetve 65,05 m). A 2001-ben U23-as Eb-aranyérmes és az idei világranglistán kilencedik Kővágó csak 61,31-ig jutott, az 1998-as junior vb-bronzérmes Máté három érvénytelen kísérlettel búcsúzott... Pedig amint utólag kiderült, még egy szerénynek mondható 62,46 méteres eredmény is döntőt ért.)

"Hála Isten, túl vagyok rajta" - sóhajtott fel Fazekas a versenyt követően. "A második dobás után természetesen felmerült bennem, hogy nem lehet még egyszer olyan balszerencsém, mint Edmontonban. A selejtezőtől egyébként mindig jobban félek, mint a döntőtől. Addig most van még két nap, s az egy egészen más verseny lesz."

A 2001-es edmontoni vb-re Fazekas már éremesélyesként érkezett, de nem sikerült teljesíteni a kvalifikációt, miután egyik dobását érvénytelenítették.

A diszkoszvetés keddi döntőjének résztvevői:
Fazekas Róbert, Vaszilij Kaptyuh (fehérorosz), Frantz Kruger (dél-afrikai), Michael Möllenbeck (német), Virgilijus Alekna (litván), Lars Riedel (német), Alekszandr Tammert (észt), Carl Brown (amerikai), Leonyid Serevko (fehérorosz), Dmitrij Sevcsenko (orosz), Jason Tunks (kanadai) és Mario Pestano (spanyol).