Vágólapra másolva!
Órákkal nagy vihart kavart kizárása után is értetlenül és kétségbeesetten nyilatkozott az amerikai Jon Drummond a párizsi atlétikai világbajnokságon. Az amerikai klasszis a szerinte igazságtalan döntés miatt vasárnap a férfi 100 m középdöntőjének második futamában hatalmas cirkuszt rendezett, s nem engedte elrajtolni a mezőnyt.

Soha sem látott még olyan balhét és incidenst a világ, mint amit vasárnap, a párizsi atlétikai világbajnokság férfi 100 méteres középdöntőjében. A négy futam közül az elsőt elrajtolt rendesen, ám a második a kitűzött időponthoz képest közel egy órával később tudott csak startolni.

Az okot egy döntés eredményezte, amely kizárta az amerikai Jon Drummondot, ám megosztotta a világ és helyszínen lévő nézők véleményét is. Első kísérletre a jamaicai Dwight Thomas kiugrott, így figyelmeztették. A második rajt szemmel láthatóan jól sikerült, ám a rajtgépbe épített reakcióidő-mérő szerkezet jelezte: Drummond és a jamaikai Asafa Powell is gyorsabban startolt a megengedettnél. Márpedig a január 1-je óta érvényben lévő szabály szerint csak egyetlen hibás rajt engedélyezhető, a másodikért - függetlenül az előzményektől és az elkövető személyétől - kizárás jár.

Drummond ekkor tiltakozni kezdett, s nem volt hajlandó levonulni a pályáról. Először dúlt-fúlt mérgében, majd lefeküdt a saját "sávjában", s a pályabírók könyörgése ellenére sem távozott. Jó negyedórás közjáték után aztán levette mezét, s sírva elindult lefelé, ám a közönség tapsvihara miatt a kijáratnál visszafordulva ismét a rajthoz sietett.

A szervezők ekkor elhalasztották a rajtot, az IAAF azonnal közleményben tudatta: Drummond nem indulhat. A harmadik és a negyedik futam után ismét visszajöttek a futók, Drummond és Powell akkor már nem volt ott a mezőnyben, ám az amerikai a bemelegítő pályán zokogva értetlenkedett, majd mindenkivel kezet rázva belefeküdt az akadályfutók vizesárkába. Ezt követően sokáig a nézők füttykoncertje miatt nem rajtolhatott el a mezőny, míg a versenyzők kezüket összetéve könyörögtek, hadd fussák már végig a nyűgnek számító távot.

Forrás: EPA
Drummond ellen a piros lap sem használt

"Éppen csak megrándult a lábam a rajtgépben, ugyanúgy, mint a két mellettem térdelő versenyzőé. Nem értem a szabályt, hogy ezt miért tekinti kiugrásnak. Tiltakoztam, mert ez jelenti a megélhetésemet. Elveszítettem azt a lehetőséget, hogy megvalósítsam az álmomat. Azok után, hogy egész évben keményen készültem, lezavartak a pályáról" - nyilatkozta felháborodottan a 34 éves sprinter az amerikai szövetség által kiadott közleményben.

"Biztos, hogy rossz jelzés volt, hiszen, ha a gép jelzett is, százezer szempár nem ezt látta" - mondta Ato Boldon, Drummond trinidadi edzőpartnere. "Még mindig sír, rengeteg folyadékot kellett itatnunk vele, mert teljesen kikészült és kiszáradt a történtek miatt. Ha nem változtatják meg a szabályt, a jövőben mindez megismétlődhet" - mondta két órával az incidenst követően Emmanuel Hudson menedzser.

[origo]

Botrány a férfi 100 m középdöntőjében/sport/egyeni/20030824oten.html?pIdx=2