Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok atlétikai szövetsége huszonnégy órányi határidőt kért, hogy határozatot hozzon Jon Drummond ügyében. A 100 méteres síkfutás középdöntőjében történt botrány miatt az amerikai futó mindenképpen büntetést fog kapni, a nemzetközi szövetség pedig megvárja az amerikaiak szankcióját, s csak úgy hirdet ítéletet.

Az IAAF sportszerűtlen viselkedés miatt szab ki várhatóan komoly büntetést Drummondra, aki szégyent hozott a sportágra. Tény és való, Drummond kizárása jogosnak nevezhető, hiszen a szabályok szelleme ezt kívánja, még ha ezek a szabályok nem biztos is, hogy jók. A könnyező, hisztiző klasszis megosztotta a közvéleményt, legalább annyian álltak mellette, mind vele szemben.

Az IAAF kedd estig adott határidőt az amerikai atlétikai szövetségnek, hogy hozza meg büntetését, s csak ennek fényében vizsgálja meg a nemzetközi testület a Drummond-ügyet. Amennyiben a tengerentúliak ítéletét kevesellni fogja az IAAF, rátehet még egy lapáttal.

Normális esetben az amerikaiak fegyelmi döntésekben egy hónap alatt szoktak döntést hozni, amit viszont az IAAF jelen esetben nem támogatna. A hírek szerint a minimum, hogy Drummond a világbajnokságon már nem állhat rajthoz, így még azon álmai is elszállnak, hogy a 4x100-as váltó tagjaként világbajnok legyen.

A nagy klasszisok közül a francia L'Équipe az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó 200-as és 400-as futót, Michael Johnsont szólaltatta meg. "Az IAAF-nek pontosabban kellene megfogalmazni a rajtolás ú szabályzatát, elkerülendő a hasonló eseteket. Amerikaiként pedig csak annyit mondhatok, Drummond viselkedése még engem is zavarba ejtett" - nyilatkozta Johnson.