Vágólapra másolva!
Bár kedden a legtöbb magyar szempár a dobóatlétikára, azon belül is a diszkoszvetésre fókuszált, Fazekas Róbert világbajnoki ezüstérme mellett akadt még látni való a párizsi atlétika-vébén. 3000 méteres akadályfutásban a kenyaiból katarivá, Cheronóból Shaheenné vált klasszis diadalmaskodott egy látványos, változatos versenyben.

Négyszázon az amerikai Jerome Young legyőzte az idén első vereségét elszenvedő Tyree Washingtont, míg a nők 800 méteres számában a brit Kelly Holmes mindössze megszorongatni tudta a mozambiki Maria Mutolát.

A keddi nap talán legizgalmasabb viadalát a 3000 méteres akadályfutás jelentette, amely őrült versenyt hozott. Az egykori kenyai klasszis, Stephen Cherono teljesen arculatot váltott: immáron katari színekben, Saif Saaeed Shaheen néven állt rajthoz, s az első fél kör után olyan eszeveszett tempóba kezdett, mintha legalábbis négyszázon indult volna. Szerzett is vagy 150 méteres fórt, s 2000-ig nem csökkent előnye.

Ekkor a semmiből előbukkant egykori honfitársa, Ezekiel Kemboi, majd megérkezett a mezőny is. A hajrára Kemboinál és a spanyol üldözőknél volt a lélektani előny, ám Shaheen valahonnan erőt merített, s az utolsó négyszázat ismét megnyomta, faképnél hagyta a mezőnyt, s megnyerte Katar első világbajnoki címét, plusz egymillió dollár bónuszt magáért az eredményért. A második Kemboi, a harmadik a spanyol Eliseo Martin lett.

"Az első kétezer méteren nagyon gyorsan futottam, tudtam, ez az a pont, ahol eldönthetem az aranyérem sorsát. Aztán láttam, Kemboi utolérhet, így hagytam, hogy megtörténjen mindez, s bebizonyítsam, le tudom őt győzni a hajrában" - nyilatkozta Shaheen.

A férfiak 400 méteres versenyében az amerikai Jerome Young lett a világbajnok, győzelméhez sok kétség nem is férhetett, 44.50-es idejénél rosszabbat futott honfitársa, a második helyen beérkező Tyree Washington (44.77), illetve az utolsó 100 méteren az utolsó helyről előbukkanó francia Marc Raquil, aki a Stade de France hangrobaja közepette új nemzeti csúcsot ért el (44.79).

"Nagyon fontos pillanat számomra ez a győzelem, évek óta várok erre a pillanatra. Fantasztikus! Eddig csak Michael Johnson legnagyobb győzelmeinek lehettünk részesei, most végre egymás között dönthettük el az elsőség kérdését" - nyilatkozta Young, aki négy éve, Sevillában negyedik lett (miközben Johnson 43.18-as, szédületes világcsúcsot repesztett), miközben Washington egy ezüst és bronzérmet gyűjtött be a legenda mögött 1997-ben.

Washington egyébként úgy járt, mint a mi Fazekas Róbertünk: a viadal legnagyobb esélyeseként érkezett Párizsba. Az évad során megnyerte a fedett pályás vébét, szabadtéren pedig 11 versenyt vívott meg úgy, hogy valaki is legyőzte volna. "Ez volt az idei első vereségem, s ez nagyon bánt. Nem keresek kifogásokat, de nagyon fáradt vagyok. Január óta folyamatosan versenyzem. Persze az még nagyobb baj lenne, ha úgy kaptam volna ki, hogy nem érezném ezt a fáradtságot. Az legalább boldogsággal tölt el, hogy ha már kikaptam, akkor legjobb barátom, Jerome tudott legyőzni."

Nagy versenyt hozott a női 800 méter is, noha a világbajnokság eddigi legegyértelműbb aranyérmét oszthatták ki a szervezők a mozambiki Maria Mutolának. A szám két nagy egyénisége, az osztrák Stephanie Graf és a szlovén Jolanda Ceplak ugyan hiányzott (előbbi egy ásványvizes üveggel elvágta a lábát, utóbbi pedig bokasérülés hátráltatta), de Mutola így sem maradt egyedül.

A kétkörös verseny hajráját a brit Kelly Holmes nyitotta meg, aki mindent megtett, hogy megnyerje az aranyérmet. Mutola azonban az utolsó százon rákapcsolt, s könnyedén hagyta ott riválisát és edzőpartnerét. A harmadik helyen az orosz Natalija Kruscseljova ért célba.

"Aranyért futottam, de tökéletesen tudtam, ha a hajrában Maria a közelemben lesz, akkor nincs esélyem" - mondta Holmes. Mutola hozzátette: "Együtt edzünk, ezért nagyon fontos, hogy segítsük egymást. A célegyenesig próbáltam lépést tartani vele, majd az utolsó száz méteren mindent beleadtam, amit csak lehetett."

Eredmények:
női 800 m, világbajnok:
Maria Mutola (Mozambik) 1:59.89 p
2. Kelly Holmes (Nagy-Britannia) 2:00.18
3. Natalja Kruscseljova (Oroszország) 2:00.29
4. Amina Ait Hammou (Marokkó) 2:01.09
5. Claudia Gesell (Németország) 2:01.84
6. Diane Cummins (Kanada) 2:02.48
7. Akosua Serwaa (Ghána) 2:03.24

férfi 400 m-es síkfutás, világbajnok:
Jerome Young (Egyesült Államok) 44.50 mp
2. Tyree Washington (Egyesült Államok) 44.77
3. Marc Raquil (Franciaország) 44.79
4. Michael Blackwood (Jamaica) 44.80
5. Leslie Djhone (Franciaország) 44.83
6. Calvin Harrison (Egyesült Államok) 44.96
7. Eric Milazar (Mauritius) 45.17
8. Alleyne Francique (Granada) 45.48

férfi 3000 m akadály, világbajnok:
Saif Saaeed Shaheen (Katar) 8:04.39 p
2. Ezekiel Kemboi (Kenya) 8:05.11
3. Eliseo Martin (Spanyolország) 8:09.09
4. Bouabdallah Tahri (Franciaország) 8:10.65
5. Abraham Cherono (Kenya) 8:13.37
6. Luis Miguel Martin (Spanyolország) 8:13.52
7. Simon Vroemen (Hollandia) 8:13.71
8. Jose Luis Blanco (Spanyolország) 8:17.16