Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, hogy az elmúlt heti párizsi vb-n zavaros doppingügybe keveredett Kelli White pénteken rajthoz állhat a brüsszeli Golden League-viadalon. Ám ez nem jelenti azt, hogy a női 100 és 200 méter világbajnoka megnyugodhat, mert továbbra is fennáll, hogy elvehetik a két aranyérmét, s akár kétéves eltiltást is kaphat. A GL-sorozat záró versenyén a mozambiki Maria Mutola egészen más ügyből kifolyólag lesz a középpontban. Ha a mozambiki futónő a GL-sorozat hatodik, utolsó versenyén is megnyeri a 800 méteres síkfutást, övé az egymillió dolláros fődíj.

A vasárnap befejeződött párizsi atlétikai világbajnokságon a 100 és 200 méteren is győztes amerikai Kelli White szervezetében talált modafinil ugyan nem szerepel a doppinglistán, de hatása megegyezik a tiltott stimulánsok közé tartozó efedrinével, amely csökkenti a fáradtságérzetet. A nemzetközi szövetség nem egészen egyértelmű doppingkódexe alapján a versenyzőt el lehet tiltani.

Az, hogy valóban megbüntetik-e, hétfőn dől el. Addig az IAAF orvosokkal és jogászokkal is konzultál az ügyben, viszont White-nak engedélyt adott arra, hogy pénteken induljon a brüsszeli Golden League-versenyen. A magát ártatlannak valló White a narkolepszia (kóros álmosság) nevű betegségre orvosi ellenőrzés mellett szedi a Provigil nevű gyógyszert, amely modafinilt tartalmaz.

Gyulai István, az IAAF főtitkára még hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az IAAF három dolgot tehet az ügy végén. 1.: Elfogadja a sprinter magyarázatát, nem tiltja el, és így az megtarthatja érmeit. 2.: Törli a versenyző vb-n elért helyezéseit, de emellett csak figyelmeztetésben részesíti. 3.: A legsúlyosabb variáció alapján azonfelül, hogy érmeit elveszi, White-ra kétéves eltiltást is kiszab.