Vágólapra másolva!
Az amerikai úszófenomén Michael Phelps a 2004-es athéni olimpián legalább hét, de inkább több aranyat akar nyerni, többek között olyan gyorsúszószámokban is diadalmaskodva, amelyekben jelenleg még az ausztrálok világcsúcstartó kiválósága, Ian Thorpe a legjobb.

A 18 éves Phelps egy keddi telefonos interjúban beszélt erről, mondván, egyik célja a jövő évi ötkarikás játékokon az, hogy ha lehet, felülmúlja a nagy honfitárs előd, Mark Spitz rekordját, aki egy olimpián - jelesül az 1972-es münchenin - hét aranyat nyert.

A másik célja pedig az, hogy Athénban a 200 és 400 m gyors elsőségét is elragadja az e számokban világelső és -rekorder Thorpe-tól, akit most, a médianyilvánosság előtt hívott ki a 2004-es játékokon megvívandó párbajra.

Az elmúlt évek - amúgy okkal - első számú úszójának kikiáltott, most 20 esztendős ausztrál klasszis az idén nyáron rendezett barcelonai világbajnokságon Phelps mögé szorult a medencében és a parton egyaránt, amennyiben az említett két sprinttávon győzött ugyan, ám produkciója elhalványult a baltimore-i tinédzseré mögött, aki három egyéni számban is diadalmaskodott (a 400 m vegyest éppen Cseh László előtt nyerve). Ráadásul úgy, hogy közben öt világcsúcsot repesztett, mi több: a 200 m vegyesen éppen Thorpe előtt csapott a célba elsőként.

Az ausztrálnak ugyan nem a vegyes, hanem a gyors a fő vízi terepe, ezzel együtt komoly presztízsveszteségként könyvelhette el a Phelps mögötti második helyet. És most itt van az igazi kihívás a 200 és 400 m gyorsra, ami viszont eleddig Thorpe "felségvizének" számított, hiszen majdhogynem korlátlan úrként győzedelmeskedett ezeken a távokon minden világversenyen.

Phelps közölte, hogy a maga részéről szereti a különlegesen nehéz feladatokat, harcos típus, aki nem akar ülni a babérjain, s kész összemérni tudását az olimpiai és világbajnok Thorpe-pal az ausztrál által eddig uralt számokban is. Az amerikainak az Egyesült Államok jövő évi olimpiai válogatóversenyén kell majd olyat produkálnia, hogy országa úszószövetsége a 200 és 400 m gyorson is nevezhesse őt Athénra.

Nem kétséges, ahogyan pillangón és vegyesen elképesztő fejlődésről tudott tanúbizonyságot tenni, szinte számolatlanul úszva a világrekordokat, úgy gyorson is bizonyosan eljut arra a szintre, amely már alkalmassá teszi őt akár Thorpe legyőzésére is. Könnyen lehet, hogy a trónfosztás éppen Athénban történik majd meg.