Vágólapra másolva!
Az atlétikai szezont az eddig Grand Prix-döntőnek ismert, de ettől az évtől Világdöntőre (World Athletics Final) keresztelt viadal zárja a hét végén a monacói II. Lajos stadionban. Két héttel a párizsi vb után a nagyhercegségben 35 újdonsült világbajnok áll rajthoz. A mezőnyben négy magyar induló is lesz, a férfiaknál Fazekas Róbert diszkoszvetésben az 1., a nőknél Vaszi Tünde távolugrásban az 5., Szabó Nikolett gerelyhajításban a 6., Varga Judit 1500 méteren a 11. helyen került be a fináléba, ahol mindenki "tiszta lappal" indul.

A Világdöntőben az év során gyűjtött GP-pontszámok alapján versenyszámonként a legjobb 8, illetve a futószámoknál 1500-on és az ennél hosszabb távokon 12 atléta vehet részt. A kalapácsvetők Világdöntőjét az elmúlt vasárnap Szombathelyen már megtartották (a monacói II. Lajos stadionban ezt a számot nem lehet megrendezni), s mint ismert, itt a férfiaknál Annus Adrián végzett az első helyen, a nőknél pedig a kubai Moreno győzött.

A hét végén Monacóban 33 számban rendeznek versenyt, s négyben magyar érdekeltség is lesz. Az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Fazekas Róbert diszkoszvetésben az 1. helyen került be a döntőbe, a nőknél Vaszi Tünde távolugrásban az 5., Szabó Nikolett gerelyhajításban a 6., Varga Judit 1500 méteren a 11. helyen kvalifikálta magát. A vb után Fazekas Rietiben Grand Prix-versenyt nyert, Szabó Nikolett a brüsszeli Golden League-viadalon 3. lett, Vaszi Tünde pedig múlt vasárnap Cordobában idei legjobbjával, 676 centis eredménnyel végzett az első helyen. Ezekből kiindulva, Monacóban is jó eredményeket várhatunk tőlük. A Világdöntőben anyagi szempontból is érdemes lesz jól szerepelni, hiszen a helyezettek 30, 20, 12, 7, 5, 4, 3, és 2 ezer dollárt kapnak.

A mezőny erősségét jelzi, hogy akik a döntőben való fellépés jogát kivívták, azok nagy része rajthoz is áll; a párizsi vb 35 aranyérmese eljön Monacóba. A férfi 100 igazi csúcstalálkozót ígér, hiszen az újdonsült világbajnok Collins (Saint Kitts és Nevis) ellenfele lesz a 4x100-as vb-győztes amerikai váltó két tagja, a 200-on is győztes Capel és Williams, valamint a világcsúcstartó Montgomery és az Európa-csúcstartó brit Chambers is. Női 100-on indul a világbajnok francia váltóból Arron és Hurtis, illetve az amerikai White és Edwards is. Mint ismert, a párizsi döntőben White nyert Edwards előtt, de a zavaros doppingügybe keveredett White-tól jelen állás szerint elveszik az aranyérmeit (200-on is ő győzött), s akkor Edwards, 200-on pedig a pályán ezüstérmes orosz Kapacsinszkaja lesz a hivatalos világbajnok. White azonban továbbra is versenyezhet, tehát csak az "aranyelvonással" büntetik. De jogerős döntés még nincs az ügyben.

Forrás: EPA
A nőknél a dél-afrikai Cloete lehet az az "év atlétája"

Monacóban a jelen legnagyobb s Párizsban is győztes sztárjai közül a férfiaknál indul a marokkói el-Guerrouj (1500), az etióp Bekele (3000 vagy 5000 - Párizsban 10 000-en nyert), az amerikai A. Johnson (110 m gát), a dominikai Sánchez (400 m gát), a katari Szahen (3000 m akadály), a svéd Olsson (hármasugrás), a litván Alekna (diszkoszvetés), a nőknél a mexikói Guevara (400 m), a mozambiki Mutola (800 m), a dél-afrikai Cloete (magasugrás) és az orosz Lebegyeva (hármasugrás).

Bár a Világdöntőben mindenki tiszta lappal indul, az eddig gyűjtött pontszámok egy igen fontos vonatkozásban nem vesznek el, és a Monacóban szerzettek is hozzájuk adódnak. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) e sorrend alapján dönti el, hogy ki lesz az "év atlétája" 2003-ban. A pontszámok kapcsán fontos tudnivaló, hogy mindenkinek a hat legjobb eredményét veszik figyelembe. Az igazán magas pontszám akkor jár, ha valaki nagyon rangos versenyen nagyon jó eredményt el; tehát például a világbajnokságon úgy győzött, hogy közel került a világcsúcshoz. A pontszámokat egy speciális táblázat alapján ítélik meg.

Így fordulhat elő, hogy a Golden League-sorozat egyedüli nyertese, a hat GL-viadalon győztes s ezáltal 1 millió dollárt kasszírozó Mutola, aki a vb-n is első lett, csak 7. ebben a sorrendben. A férfiaknál jelenleg el-Guerrouj (1461 pont), Bekele (1441) és Szahen (1433); a nőknél Klüft (1436), Cloete (1434) és White (1421) áll az első három helyen. A svéd Klüft "pechje", hogy ő hétpróbázó, ez a szám nincs a Világdöntő műsorán, tehát ő már nem növelheti a pontszámát. Így az "év atlétája" cím a nőknél Cloete-nek néz ki, a férfiaknál pedig aligha lehet elvenni el-Guerroujtól. Ebben a versenyben az első helyezett 100 ezer, a második 50 ezer, a harmadik 25 ezer dollárt kap.

A monacói Világdöntőben szombaton 17, vasárnap 16 versenyszámot rendeznek.

Fábik Tibor