Vágólapra másolva!
A versenyzők hétfőn már a pódiumedzéseken ismerkedtek a Budapest Sportarénával, kedden is ezt teszik, szerdán reggel 9.30-tól pedig hivatalosan is megkezdődik a 26. ritmikus gimnasztika világbajnokság. Amelynek különleges jelentőséget ad az a tény, hogy a sportágban kizárólag ezen a versenyen lehet olimpiai kvótákat szerezni a jövő évi athéni játékokra.

A vb műsorfüzetébe Bruno Grandi, a Nemzetközi Torna Szövetség olasz elnöke a következő köszöntő szavakat írta: "A 2002-es debreceni tornász vb nagy sikere után ezúttal a ritmikus gimnasztikázókat látja vendégül Magyarország, a sportág 26. világbajnokságán, a főváros egy csodálatos létesítményében, a néhány hónapja átadott új, minden igényt kielégítő Budapest Sportarénában. Számunkra mindig nagy öröm, hogy visszatérhetünk magyar barátainkhoz, és nagy várakozással tekintünk a vb elé. Mint a 2004-es athéni olimpiai kvalifikációs versenye, ez egy nagyon fontos világbajnokság lesz, de biztos vagyok benne, hogy a versenyt olyan körülmények között rendezhetjük meg, amely megfelel a követelményeknek, és amely szinte már előre biztosítja a sikert."

A sikert persze a versenyzőknek az jelenti, hogy a vb-ről kijutnak az olimpiára. Az oda vezető út a következő: egyéniben a vb hagyományos csapatversenyében 1-5. helyezett országok 2-2 athéni helyet szereznek, s az egyéni összetett alapján - ezen országok versenyzőit nem számítva - míg további tíz, de nemzetenként csak 1-1 kvóta kerül kiosztásra. (Ez összesen 20 hely, később négyen még szabad kártyát kapnak, így jön össze a 24 fős olimpiai mezőny.) A kéziszer csapatoknál a vb első nyolc helyezettje jut kvótához, Athénban Görögország házigazdaként biztos induló, s lesz egy szabad kártyás résztvevő is.

Az előzetes nevezésekhez képest a vb mezőnye némileg kisebb, de így is nagy: 49 ország 274 versenyzővel képviselteti magát; a hagyományos csapatversenyben 33, a kéziszer csapatoknál 24 együttes indul. A sportág jelenkori legnagyobb sztárjai, így az orosz Kabajeva és Csacsina, az ukrán Jerofejeva és Besszonova és a spanyol Cid is mind itt vannak.

Ami a magyar reményeket illeti, kéziszercsapatunk bízik benne, hogy a 7-8. helyek valamelyikét megszerzi, s kijut az olimpiára. Erre egyéniben az augusztusi Universiadén 8. helyen végzett Haris Brigittának is van esélye, de akárcsak a csapatnak, neki is hibátlan gyakorlatokat kell bemutatnia ahhoz, hogy kvótához jusson.

Kéziszer csaptunk Polner Mária (18 éves), Horváth Erika (18), Mórocz Eszter (17), Maros Judit (17), Farkas Aliz (16), Weninger Mildred (16) összeállításban szerepel majd, míg egyéniben Haris Brigitta (19), Kiss Katalin (21), Mészáros Zsófia (16) és Daróczi Petra (15) indul. A szabályok értelmében egy csapatnak (a hagyományos csapatversenyt értve) összesen 12 gyakorlatot kell bemutatnia, bármilyen megosztásban. Haris mind a négy szerrel, Mészáros és Kiss K. három-hárommal (előbbi a buzogány-, utóbbi a labdagyakorlatot hagyja ki), míg Daróczi két szerrel (labda és buzogány) szerepel.

A világbajnokság programja:
Szerda
9.30-17.15.:
egyéni selejtező (karika, labda)
18.30-19.30.: szerenkénti döntők (karika, labda)

Csütörtök
9.30-17.15.: egyéni selejtező (buzogány, szalag)
18.00-19.30.: szerenkénti döntők (buzogány, szalag), egyéni összetett csapatverseny eredményhirdetés

Péntek
17.00-21.00.: kéziszercsapat összetett (öt szalag, illetve három karika plusz két labda)

Szombat
14.00-20.15.: egyéni összetett döntő

Vasárnap
15.00-17.30.: kéziszercsapat döntők (öt szalag, illetve három karika plusz két labda), gála

Fábik Tibor