Vágólapra másolva!
A franciaországi Créteilben csütörtöktől vasárnapig rendezik a 2003. évi kötöttfogású birkózó világbajnokságot, amelyen a súlycsoportok első tíz helyezettjei olimpiai kvótát szereznek. Komáromi Tibor szövetségi kapitány három-négy athéni részvételi lehetőség kivívásában bízik.

A sportág kvalifikációs szisztémája alapján Athénban szabad- és kötöttfogásban is súlycsoportonként 20 versenyző léphet szőnyegre, de a nemzetközi szövetség a két fogásnemben együttesen 16 szabad kártyát is kioszt. Elsősorban olyan nemzetek között, amelyek nem tudnak részt venni a kvalifikációs versenyeken. A vb-n súlycsoportonként az 1-10. helyezettek szereznek országuknak kvótát (tehát nem maguknak), valamint jövőre még két "pótvizsga" lesz. Kötöttfogásban február 28-29-én Újvidéken, március 13-14-n Taskentben; előbbin a súlycsoportok első öt, utóbbin az első négy helyezett jut kvótához. A rendező görögök Athénban minden kategóriában automatikusan indíthatnak versenyzőt. (Mint ismert, a New York-i szabadfogású vb-n három versenyzőnk szerzett kvótát: Ritter Árpád a 74 kg-ban 7., Szabó Gergő a 66 kg-ban 9., Aubéli Ottó a 120 kg-ban 9. lett.)

Kötöttfogású-válogatottunk a Párizstól csupán tíz kilométerre fekvő Créteilben a következő összeállításban indul, 55 kg: Majoros István, 60 kg: Bóna László, 66 kg: Füredy Levente, 74 kg: Berzicza Tamás, 84 kg: Kiss Balázs, 96 kg: Virág Lajos, 120 kg: Deák Bárdos Mihály. A csapatból meglepetésre kimaradt az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor; Komáromi Tibor szövetségi kapitány választása a 84 kg-ban a 20 éves Kiss Balázsra esett, aki tavaly megnyerte a junior Eb-t, idén ezüstérmet szerzett a junior vb-n, a belgrádi felnőtt Eb-n pedig 9. lett. Belgrádban Bárdosi a 74 kg-ban helyezetlenül végzett. A vb- és Eb-ezüstérmes Berzicza Tamás az Eb-n sérülés miatt nem indult, de azóta már felépült, és a 74 kg-ban elfoglalta a "megszokott helyét. Berzicza az elmúlt években stabil pontszerzőnek számított, a 2001-es és a 2002-es vb-n, valamint a 2002-es Eb-n egyaránt 5. volt.

Forrás: EPA
A 2002-es moszkvai vb-n az amerikai Byers legyőzte Deák Bárdost

A magyar csapat legnagyobb éremesélyese a háromszoros vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály, aki a 2001-es isztambuli Eb-aranya után zsinórban négy világversenyen szerzett ezüstérmet: a 2001-es patraszi vb-n az olimpiai bajnok amerikai Gardner, a 2002-es seniajoki Eb-n az orosz Patrikijev, a 2002-es moszkvai vb-n az amerikai Byers, az idei belgrádi Eb-n a finn Ahokas mögött. A mostani mezőnyben az amerikai színeket Gardner képviseli, Ahokas is indul, az oroszok a Belgrádban csak 7. helyen végzett Barojevet küldik csatába.

Csapatunkban Deák Bárdos mellett még egy korábbi Európa-bajnok lesz: Majoros István 2000-ben Moszkvában volt aranyérmes. A papírforma alapján Deák Bárdos, Berzicza, Majoros, valamint a 2001-es vb-n 8. helyen végzett Füredy Levente esélyes a kvótaszerzésre. Ennek megfelelően Komáromi Tibor szövetségi kapitány is három-négy olimpiai indulási jog megszerzésében reménykedik az előzetes nevezések alapján 70 ország versenyzőit felvonultató viadalon.

Créteilben a 2002-es moszkvai vb hét aranyérmese közül öt indul, a már említett amerikai Byers (120 kg) mellett az orosz Szamurgacsev (74) hiányzik. Az orosz Mamedalijev (55), a bolgár Nazarjan (60), a svéd Samuelsson (74) és Abrahamjan (84), valamint a török Özal (96) most is szőnyegre lép.

A vb-n a csoportmérkőzések csütörtökön reggel kezdődnek. Az 55, a 66, a 84 és a 120 kg-os súlycsoportban szombaton, a 60, a 74 és a 96 kg-ban vasárnap rendezik a döntőket.

Fábik Tibor