Vágólapra másolva!
A 66 kg-os Füredy Levente hatalmas bravúrral 3-0-ra legyőzte a kétszeres olimpiai ezüstérmes kubai Juan Marent, és bejutott a nyolc közé a kötöttfogású birkózó-világbajnokságon, ötkarikás kvótát szerezve Magyarországnak. A 74 kg-ban Berzicza Tamás, a 60 kg-osok között Bóna László is vereséggel kezdett, míg a 96 kg-os Virág Lajos megnyerte első csatáját.

Korán, már a harmadik párban szőnyegre szólították a válogatottba sérülése után visszatért Berzicza Tamást, akinek a hazai közönség előtt versenyző Igor Balaurral kellett megküzdenie. Rosszul kezdődött számára az összecsapás, mert egy perc elteltével intették, s a térdelőhelyzetet Balaur könyörtelenül kihasználta: kétpontos pörgetéssel előnyt szerzett.

A hazai birkózót lelkes iskoláscsoport biztatta fergeteges sipítozással, de a második perc végén egy pillanatra elhallgattak, amikor Berzicza kiemelte ellenfelét. Sajnos csak kiemelte, a dobás már nem sikerült, pár másodpercig ugyan a derekánál fogva tartotta a levegőben Balaurt, de nem maradt ereje, hogy befejezze az akciót.

A második három perc elején ismét Balaur került parterhelyzetbe: Berzicza pörgetéssel próbálkozott, de a franciát mintha a szőnyeghez tapasztották volna, kivédekezte a számára kellemetlen másodperceket. A magyar birkózó azonban nem csüggedt, és aktivitása egy pontot ért, ráadásul ismét térdre kényszerült a menekülő francia, igaz, Berzicza ezzel sem tudott mit kezdeni.

A rendes birkózóidő leteltével Balaur 2-1-re vezetett, s mivel a győzelemhez legalább három pont kellett volna, összekapaszkodás következett. A francia nem állt a kijelölt helyre, megintették, így Berzicza egyenlített, következhetett a hosszabbítás, amelyben Balaur egy pontot szerzett, s nyert.

A 60 kg-osok között Bóna László is vereséggel kezdett, de sok szemrehányás nem érheti ezért, mivel a vb-ezüstérmes örmény Karen Mnacakanjan ellen rendkívül szívósan küzdött. A sokkal esélyesebb örmény kétszer két pontot szerzett az első három percben - mindkét alkalommal térdelő helyzetben kellett Bónának védekeznie - ezzel eldöntötte a mérkőzést és valószínűleg a továbbjutás sorsát is. Bónát azonban dicsérni lehet, többször próbálkozott emeléssel, de vagy nehezen talált fogást riválisán, vagy Mnacakanjan védte a biztató kísérleteket.

Vicces sorsolás

Humoros közjáték színesítette a svéd Aza Abrahamyan és a szerb Bojan Mijatovic összecsapását. Az összekapaszkodás előtti sorsolásnál a feldobott színes korong az élére állva gurulni kezdett, majd megállt. A csarnokban felharsanó nevetés közepette a vezetőbíró megismételte a feldobást, de a korong ezúttal sem nagyon akart engedelmeskedni, végül nagy kegyesen, másfél-két méter megtétele után - tomboló taps közepette, a piros oldalával felfelé eldőlt. A kedvezményezett a svéd lett, aki élt is a lehetőséggel, és nyert.



A másfél perc alatt megszerzett 5-0-ás előny megnyugtatta Virágot - talán kissé túlságosan is -, így a hátralévő birkózóidőben magyar pont már nem született. Egy észt viszont igen - menekülésért intették Virágot -, ami a szépítéshez volt elég.

A nap fénypontját Füredy Levente jelentette. A 66 kilósok között induló magyar bátran kezdett a kétszeres olimpiai ezüstérmes kubai Juan Maren ellen, de sokáig nem történt értékelhető akció egyik részről sem. Mintegy fél perccel az első félidő vége előtt Füredyt intették, Maren pörgetést kezdeményezett, amiből a magyar birkózó kifordult, és tusveszélyes helyzetbe hozta a kubait. Ezért három pontot kapott, amit a második három percben taktikusan megtartott, s egy idő után Maren már nem is próbálkozott különösebben, talán érezte, hogy nincs ereje fordítani.

A magyar csapatnak jelenleg két olimpiai kvótája van, Deák Bárdos Mihály (120 kg) még csütörtökön szerezte a másikat. A további küzdelmek során reálisan még Virág Lajosnak van erre esélye. Meglepetésre a 120 kg-ban olimpiai bajnok Rulon Gardner nem jutott a nyolc közé, az amerikait az orosz Hasszan Barojev verte 3-0-ra.

eredmények, a nyolc közé jutásért
60 kg:
Mnacakanjan (örmény)-BÓNA LÁSZLÓ 4-0 pontozásos győzelem

66 kg:
FÜREDY LEVENTE - Maren (kubai) 3-0 pontozásos győzelem

74 kg:
Balaur (francia) - BERZICZA TAMÁS 3-2 pontozásos győzelem, hosszabbításban

96 kg:
VIRÁG LAJOS - Proovel (észt) 5-1 pontozásos győzelem.