Vágólapra másolva!
Már az első éremosztó napon sikerült dobogós helyezést szereznie a magyar küldöttségnek a havannai vívó világbajnokságon: a tőröző nők egyéni versenyében Mohamed Aida harmadik lett.

Mohamed - aki tavalyi lisszaboni teljesítményét ismételte meg - későn kapcsolódott be a versenybe, mivel kiemeltként nem vívott a selejtezőben, illetve a 64-es tábla első fordulójában. Talán éppen ezért is nehezen lendült bele a görög Kalli ellen, de azután egyre jobban mozgott a páston, és végül magabiztosan került a legjobb 16 közé.

Itt a német Müller várt rá, aki szintén nem okozott neki komoly gondot, nem úgy, mint a folytatásban az orosz Jucseva. A legutóbbi világbajnokság ezüstérmesét először - a tavaly győztes honfitársával, Bojkóval együtt - kizárták a versenyből, mert az orosz csapat késve érkezett meg a vb helyszínére, utóbb azonban a versenybíróság a nemzetközi szövetség vezérkarának nyomására megkegyelmezett neki és csapattársának. Jucseva - Bojkóval ellentétben - magabiztosan menetelt a negyeddöntőig, ott azonban már nem bírt Mohameddel, aki szokásától eltérően ezúttal rendkívül megfontoltan, higgadtan vívott ellene, s ennek eredményeként - két találatnyi hátrányból fordítva - le is győzte őt.

Az elődöntőben a magyar tőröző az egyéniben és csapatban többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vezzalival találkozott. A nem túl nagy népszerűségnek örvendő olasz klasszis - ahogy általában, úgy ezúttal is - nyert, mégpedig viszonylag könnyedén. Kettejük korábbi párharcai között akadt nem egy, amelyen a nyolc tusnyinál kisebb volt a különbség. Mohamed a feléig jól tartotta magát, ezzel együtt az történt a páston, amit Vezzali akart. Az olasz később a döntőben is magabiztosan vívott, s újabb aranyéremmel gyarapította kollekcióját.

"Jucseva legyőzésének nagyon örültem, főleg azért, mert amikor hátrányban voltam, akkor sem rohantam. A Vezzali elleni asszó után viszont nem voltam boldog, noha az tény, hogy most nagyon elvert, vagyis nem is igazán volt esélyem. Akármit próbáltam ellene, mindig tudta rá a választ, s mire észbe kaptam, már meg is szúrt" - értékelt a bronzérmes magyar.

Szabó Bence szövetségi kapitány elégedett volt a megszerzett harmadik hellyel, ugyanakkor megjegyezte: egy kicsit már idegesítő, hogy mindig Vezzali nyer: "Pedig most igyekeztünk levenni Aida válláról a terhet azzal, hogy azt mondtuk neki, a nyolc közé kerüléssel jelentős lépést tett az olimpiai részvétel felé, ami ezután jön, már csak ráadás."

Mohamed a legtöbb kijelölt Világkupa-versenyen legalább negyeddöntős volt, s így csak egy jó Vb-szereplés kellett neki ahhoz, hogy kijelenthető legyen: nagy valószínűséggel utazik az athéni olimpiára.

A magyarok közül jól szerepelt a felnőtt élmezőnybe idén berobbant friss Európa-bajnok Varga Gabriella is, aki a 4 közé jutásért rendezett párharcban a későbbi ezüstérmestől kapott ki. Előzőleg egy német vívót győzött le, majd nyert Atlanta olimpiai bajnoka, a román Badea Carlescu ellen, végül a tavalyi vb-győztest búcsúztató kínai Csangot söpörte le a pástról. A remek napot kifogó lengyel Gruchalával szemben viszont már semmi sem jött be neki, amit jól érzékeltet, hogy 0-10-es állásnál érte el az első találatát.

Varga Katalin egy fordulón jutott túl, míg a tavalyi vb-n Mohameddel együtt bronzérmes Knapek Edina a második körben megsérült, és feladta a további küzdelmet.