Vágólapra másolva!
A nyolcadik helyen végzett a magyar női kardcsapat a havannai vívó-világbajnokságon. Férfi tőrözőink helyezetlenül fejezték be szereplésüket a  csapatversenyben, mivel  a hivatalos indoklás szerint agresszív viselkedés miatt - valójában káromkodásért - kizárták őket.

A magyar női kardválogatott a negyeddöntőben kikapott az olasz együttestől, így a legjobb esetben is csak az ötödik helyet szerezhette meg Havannában. A vb zárónapján volt esély az újabb éremszerzésre, már csak azért is, mert a magyar együttes tavaly, Lisszabonban második lett, ráadásul a fiatal - mindössze négyéves múltra visszatekintő - szakágban egyelőre minden megtörténhet. A Nagy Orsolya, Csaba Edina, Varga Dóra, Nagy Annamária összeállítású csapat azonban nem élt a lehetőséggel.

Pedig kiemeltként az első körben nem vívott, a negyeddöntőben pedig azzal az olasz válogatottal találkozott, amelytől Varga József szakágvezető szerint az 1999-es, szöuli vb óta nem kapott ki. A vereségnek alapvetően két oka van. Egyrészt csak Nagy Orsolya vívott jól, másrészt Csaba Edina esetében megint az történt, ami korábban már sokszor, két nyert asszó után a harmadikban nagyon, ezúttal 8-1-re kikapott. Vele együtt negatív mutatóval zárt a mindössze 17 éves Varga Dóra is, ő azonban a két erősebb olasz, így az idei Európa-bajnok Bianco ellen döntetlent ért el.

Chilei versenyző halálos balesete

Tragédia árnyékolta be a vébé utolsó verseny-napját: a chileiek 22 éves tőrözője, Rodrigo Munoz Alveal péntekről szombatra virradóra kiesett szállodája 11. emeletéről és szörnyet-halt. A kubai hatóságok tájékoztatása szerint baleset történt, de az ügy részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.



"Az egyéni és a csapatszereplést is figyelembe véve akciótlan, félős vívást mutattak be a lányok. Előbbiben csak Varga Dóra, utóbbiban pedig Nagy Orsolya szerepelt jól" - fogalmazott Szabó Bence szövetségi kapitány.

"Ha valaki nem képes feldolgozni a feszültséget, az nem alkalmas az élsportra. Sajnos azonban a hazai élmezőny nagyon szűk, pillanatnyilag még mindig azok a legjobbak, akik itt voltak. Ebben a csapatban azért több van. Csaba Edina megint nem bírta a harmadik asszóját, de nem tudunk mit tenni. Mindig csak reménykedünk, hogy egyszer máshogy lesz" - értékelt tömören Varga József szakágvezető.

A csapat végül az utolsó két mérkőzését is elvesztette, s így a nyolcadik helyen végzett.

Eredmények:
a negyeddöntőben:
Olaszország - Magyarország 45-43
az 5-8. helyért:
Egyesült Államok - Magyarország 45-42
a 7-8. helyért:
Franciaország - Magyarország 45-42

az elődöntőben:
Olaszország - Azerbajdzsán 45-37
Kína - Románia 45-30

a 3. helyért:
Azerbajdzsán - Románia 45-29

a döntőben:
Olaszország - Kína 45-39

női kard csapat:
1. Olaszország (Ilaria Bianco, Gioia Marzocca, Alessandra Lucchino, Rosanna Pagano)
2. Kína (Jing-jing Pao - Yingying Bao, Hszüe Tan - Xue Tan, Haj-jang Huang - Haiyang Huang, Jing Csang - Ying Zhang)
3. Azerbajdzsán (Jelena Zsemajeva, Jelena Amirova, Zsana Szjukajeva, Anzsela Volkova)
...8. Magyarország (Nagy Orsolya, Csaba Edina, Varga Dóra, Nagy Annamária)