Vágólapra másolva!
A Plovdivban zajló sakkcsapat Európa-bajnokság második fordulójában férfi válogatottunk a címvédő hollandok ellen 2-2-re végzett. Ács Péter hősies védekezéssel hiúsította meg Van Wely nyerési kísérleteit, Berkes Ferenc sötéttel kikapott, Varga Zoltán másodszor is nyert, Ruck Róbert remizett. Női csapatunk a finnek duóját 1,5-0,5-re verte, Dembó Yelena győzött, Gara Anita döntetlent ért el. A harmadik játéknapon a grúzok, illetve az angolok az ellenfelek.

Nehéz mérkőzést vívott válogatottunk a címvédő hollandokkal szemben. Nagy csatában született meg a 2-2-es végeredmény. Az éltáblán Ács Péter a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában csapott össze a folytatás nagy ismerőjével, Van Welyvel. A paksi nagymester világossal a budapesti Tehetség és Kurázsi tornán a változatban Lékó Pétert is legyőzte, alaposan készült a tulipánosok legjobbjára is. Hosszú ideig elméleti ösvényen haladt a parti, majd Van Wely új tervvel lepte meg Pétert, aki jóval többet gondolkodott, majd a végjátékban a holland királyszárnyi szabadgyalogjai tisztet nyertek. Nagymesterünk helyzetét időzavar is nehezítette, de szívós védekezéssel végül döntetlenre mentette az izgalmas partit.

A második táblán Berkes Ferenc a francia védelemben csatázott Tiviakovval. Sokáig sötét helyzete kényelmesebbnek tűnt, hosszas manőverezések után az egykori orosz sakkozó jól használta ki nagyobb rutinját, s felülkerekedett. Az Internet hibája miatt nem követhettem nyomon, hogy Varga Zoltán miként gyűjtötte be Van den Doel skalpját. Zoli a szokatlan megnyitási változattal meglepte az ifjú hollandot, aki gyalogáldozattal próbált kavarni. Ruck Róbert sötéttel gyalogelőnyt szerzett Nijboer ellen, de a négybástyás végjátékban az előnyt nem lehetett érvényesíteni. Válogatottunk a grúzok ellen játssza a harmadik meccsét.

Ismét csak minimális arányban győzött az orosz csapat. A négyszeres orosz bajnok Szvidler fantasztikus formában játszik, Shirovot győzte le, de a spanyolok tehetséges ifjú titánja nagy skalpot szerzett, Barejevet verte. Az első fordulóban vesztő Griscsuk világossal is csak gyorsan remizett, Morozevics másodszor nyert. Nagy csatában dőlt el a másik rangadó, Gelfandék a leoni Eb ezüstérmes válogatottja ellen nyertek, három döntetlen mellett Szutovszkij győzelme jelentette a két meccspontot. Az első játéknapon bírói döntéssel vesztő ukrán FIDE világbajnok, Ponomarjov játszott, vezérevezősként nyert és csapatát is sikerhez vezette.