Vágólapra másolva!
Plovdivban, a sakkcsapat Európa-bajnokság harmadik fordulójában férfi válogatottunk súlyos, 3,5-0,5 arányú vereséget szenvedett a grúzoktól. Az egyetlen fél pontot Gyimesi Zoltán szerezte. Női csapatunk kikapott az angoloktól 1,5-0,5-re. A férfiak mezőnyében meglepetésre a szerb-montenegrói gárda az élen, az oroszok harmadszor nyertek minimális arányban, csak harmadikok, Izrael a második helyen áll. A női viadalon fontos rangadón győzött a bolgár duó, a negyedik játéknapon az éllovas oroszokkal mérkőznek meg.

Hidegzuhany férfi válogatottunk súlyos veresége a FIDE alelnöke, az idei Európa-bajnok, Rurab Azamaiparasvili vezette grúz együttestől. A bledi sakkolimpián a 12. fordulóban éppen a grúzok elleni győzelem tette szinte már biztossá az ezüstérmet. Három döntetlen mellett Polgár Judit izgalmas játszmában nyert Zsobava ellen. A női világranglistát vezető Judit nagyon hiányzik plovdivi csapatunkból, de Hollandiában az Essent versenyen játszik, Lékó Péter és Almási Zoltán is csak otthonról figyeli az eseményeket.

Nagyon rosszul indult a mérkőzés, Azpaiparasvili szokatlan megnyitási rendszereivel sokszor zavarja meg sikeresen ellenfeleit. Ács Péter sem találta igazán a játékot, majd a királyszárny meggyengítése után a grúzok legjobbja védhetetlen támadáshoz jutott. Berkes Ferenc világossal küzdött a királyindiai védelem ellen, játékán látszott az előző napi vereség. A bonyodalmakat cserékkel próbálta enyhíteni, de ezzel Zsobava dolgát könnyítette meg, nagymesterünk királya váratlanul nagy bajba került. Ruck Róbert kedvenc Grünfeld védelmében szenvedett vereséget. Válogatottunk a finnek ellen javíthat.

Harmadszor nyert minimális arányban az első helyre rangsorolt orosz csapat. Ezúttal a korábbi nyerőemberek, Szvidler és Morozevics csak remiztek, Barejev győzelme jelentette a két meccspontot. Az izraeliek éltáblása, Borisz Gelfand két remi után nyert, s csapata már harmadik meccsét vívta meg sikeresen. Szerencsés párosítással egyelőre meglepetésre vezet a 16. helyen jegyzett szerb-montenegrói gárda, de a negyedik játéknapon Szvidlerékkel játszanak. Elszenvedte első vereségét az ukrán együttes, a címvédő holland csapat nem villog, nem bírtak a horvátokkal. Radzsabov vezetésével szépen halad az azeri válogatott, a spanyolok nehezen vették az akadályt.